Реформа школи: аудит замість атестації

  1. Главная
  2. Архив
  3. Жизнь
  4. Реформа школи: аудит замість атестації
16:15, 09.05.19
news.pn

В українських школах вводиться інституційний аудит. Він включатиме: освітнє середовище школи, оцінювання учнів, педдіяльність та управлінські процеси.

Цей новий механізм перевірки шкіл можна вважати замінником звичної для освітян атестації. Але, на відміну від неї, аудит має стати інструментом не нагляду, а співпраці з навчальними закладами. Коли до шкіл прийдуть аудитори і як нові перевірки вплинуть на якість освіти, аналізувати експерти Центру громадського моніторингу та контролю.

Відповідно до закону «Про освіту», атестація шкіл була ліквідована ще 2017 року, а місцеві органи влади втратили функції інспектування навчальних закладів. Справа в тому, що саме місцеві управління освіти обирали директорів шкіл, а потім фактично перевіряли свою ж роботу. У МОН пояснюють, що, оскільки у такій схемі вбачався конфлікт інтересів, контроль якості освіти в школах відійшов до незалежного органу – Державної служби з якості освіти (ДСЯО).

Міністр освіти Лілія Гриневич каже:

Аудит замінить дискредитовану атестацію, яка давно не відповідала ні потребам шкіл, ні системи освіти, а перетворилася на репресивно-контролюючу машину, яка лише примножувала папери.

У МОН обіцяють, що зміниться не тільки назва контролюючого органу, а й сутність перевірок. Аудит проводитимуть не для виявлення недоліків, а для допомоги школам у розбудові внутрішньої системи. Під час аудиту «ревізори» будуть дивитися, наскільки ефективно працює школа як механізм і даватимуть поради.

Інституційний аудит працюватиме для всіх шкіл незалежно від форми власності і підпорядкування, зокрема, для приватних. Протестують роботу нового формату перевірок на кількох школах вже в травні цього року. По всій країні його почнуть впроваджувати з 2020 року.

Як працюватиме нова система?

Аудит буде проводити експертна група з управлінців та педагогів з практичним досвідом роботи в школі не менше 5 років. До неї можуть входити представники Державної служби якості освіти України або її територіальних органів. Вони оцінюватимуть, як директор ухвалює рішення, чи відповідають вони законодавству, чи всі вчителі ознайомлені із сучасною системою оцінювання учнів.

Все новости об образовании в Украине читайте в разделе #Соціалка на Соцпортале.

Новости по теме

Популярные новости

Новости о войне

Последние новости