Ціни на українську залізну руду зросли вдвічі

  1. Главная
  2. Архив
  3. Политика
  4. Ціни на українську залізну руду зросли вдвічі
14:43, 02.05.19

Ціни на залізну руду підскочили на 50% за 4 місяці. Чи підскочили зарплати та чи принесе таке зростання цін прибуток український бюджет – велике питання.

Про це пишуть економісти, активісти Соціального руху Данило Долуденко та Артем Тідва.

«Цьогорічна аварія на залізорудній шахті Міна Фейжао у Бразилії супроводжувалась не лише оперативною звісткою про 100 зниклих робітників. Ціна на руду в світі одразу зросла на 15%, адже Бразилія входить в трійку світових лідерів із видобутку залізної руди», – пише економіст Данило Долуденко і додає: середня зарплатня в Бразилії сягає 1000 доларів США, заробітки у гірничодобувній галузі вищі, аніж середня зарплата в країні. До речі, це приблизно втричі більше, аніж заробляють українські гірники за ту ж саму працю.

П’яте місце за обсягами експорту займає Україна. Видобуток в Україні майже дорівнює сумарному видобутку в США та Канаді. На діаграмі нище видно, що з кінця 2018 року по квітень 2019 року ціни підскочили наполовину: з $65 до $93 за тонну.

Експорт залізної руди з України склав 21,2 мільйони тон за даними SteelMint. Ось так прибутковість експорту української залізорудної промисловості зросла на 600 млн долароів США просто на рівному місці, – підрахував економіст-кібернетик Артем Тідва. – Чи стануть рентабельнішими українські підприємства з видобутку руди? Чи відчують ці $600 млн акціонери ПАТ «Суха Балка»? Можливо, якщо вище фінансове керівництво не піде на схеми з приховування прибутків. Але нас більш хвилює інше питання: чи відчують це працівники, які власне добувають «червоне золото»?

Після прориву дамби фірми Vale, корпорація ArcelorMittal також закрила частину хвостосховищ залізної руди зі схожими конструктивними рішеннями. На тому й закінчились всі зміни для ТНК. Відтак, якщо ціна експорту руди піднімається на 15%, то при кожній транзакції тепер будуть виводити в офшори не 20% вартості, а 35%. Візьмуть фіктивний кредит у материнської компанії, або ж продадуть материнській компанії українську руду за цінами нижчими від ринкових – способи ці відомі і описані в дослідженні наших активістів. Міноритарні акціонери і робітники, як і в цілому українське ВВП не помітять відчутної різниці з такого суттєвого підвищення цін.

Під різними приводами ТНК виводять кошти з кишені держави не залишаючи народу права на чесно зароблені блага цивілізації. Хтось мінімізує власні прибутки, збільшуючи видаткову частину на фіктивні послуги, що надаються фірмами-прокладками. Хтось сплачує податок на прибуток в низькоподаткових офшорних юрисдикціях, видобуваючи українські ресурси руками українських трудящих лиш під формальним прикриттям іноземного інвестора. Єдине, що може врятувати українську економіку від такого нахабного грабунку – це підняття працівникам та працівницям компаній, причетних до залізорудної промисловості.

Раніше суспільство асоціювало корінь зла з олігархічним устрієм. Ця теза потребує уточнення на думку нашого активіста Данила Долуденко: Олігархи можуть за низки обмежень створювати капітал всередині країни. В Європі індекс Ванганена (т.зв. індекс олігархізації) сягає 56%, але вплив найбагатших врівноважений профспілковим рухом і капітал працює на людей. ТОП-100 найзаможніших сімей України вже давно стали транснаціональними корпораціями. І найголовніша проблема – це саме розповсюдження офшорних схем з виведення капіталу. Представники різних галузей економіки (від ІТ до металургії) щодня виводять гроші з країни з багатьох причин. Кожному суб’єкту вигідніше сьогодні вивести гроші, ніж вибороти завтра правову державу. ТНК можуть не бути “розкуркулені” чи закриті в Україні, але вони повинні сплачувати податки українському народові виходячи зі світових цін, за якими вони і ведуть господарську діяльність. Звичайно, українська олігархія неможлива без офшоризації.

Ми, всі українці, пливемо в спільному човні ВВП, сукупного попиту і пропозиції, які створюють наш рівень життя, але тільки ТНК розбирають наш човен на дошки, аби збудувати собі приватну яхту. Бізнес ХХІ сторіччя є глобалізованим, а тому лише консолідований захист людських інтересів може стати на перешкоді корпоративній системі виводу грошей.

Послідовна боротьба профспілок в Україні за радикальне підвищення зарплат спроможна скоротити прірву між багатими і бідними та наповнити суттєво бюджет і стимулювати внутрішній споживчий попит – універсальне джерело порятунку кризової економіки.

Всі новини економіки України читайте в розділі #Банкова на Соцпорталі. Читайте також:

Новости по теме

Популярные новости

Новости о войне

Последние новости