Як отримати безкоштовні ліки за електронним рецептом - інструкція

  1. Главная
  2. Архив
  3. Социалка
  4. Як отримати безкоштовні ліки за електронним рецептом - інструкція
16:30, 05.04.19

​Пацієнти, які користуються урядовою програмою «Доступні ліки»,відтепер за допомогою електронного рецепту мають право отримати ліки від серцево-судинних захворювань, діабету другого типу та бронхіальної астми.

Для цього потрібно завітати до свого сімейного лікаря і отримати електронний рецепт, передає Урядовий портал.

Громадянам, які ще не підписали декларацію з лікарем, слід зробити це у будь-який час. Кінцевого терміну для підписання декларацій МОЗ України не визначав. Проте можуть виникати труднощі з вибором лікаря, який ще не набрав максимальну (1800) кількість пацієнтів. Тож якщо у Вашому місті чи селі немає такого лікаря, доведеться шукати в сусідніх населених пунктах.

Отримати електронний рецепт зможуть тільки ті, хто вже обрав свого сімейного лікаря. Ліки за таки рецептом видаються у будь-якій аптеці в Україні, яка має договір з НСЗУ, без прив’язки до місцевості.

ЯК ПАЦІЄНТОВІ ОТРИМАТИ ЛІКИ В АПТЕЦІ ЗА ЕЛЕКТРОННИМ РЕЦЕПТОМ:

  • Крок 1. Пацієнт записується та приходить на прийом до сімейного лікаря, терапевта або педіатра, з яким у нього підписана декларація. Важливо! Пацієнт має звернутися саме до свого лікаря. Якщо ви ще не підписали декларацію, це варто зробити. Без декларації скористатися програмою «Доступні ліки» буде неможливо.
  • Крок 2. Лікар проводить прийом і виписує рецепт.
  • Крок 3. Під час виписування електронного рецепту лікар разом з пацієнтом мають перевірити, чи номер мобільного телефону, зазначений в декларації є актуальним і належить пацієнту. Лікар повинен назвати вам код мобільного оператора та останні цифри номера.
  • Крок 4. Після перевірки номера телефону лікар виписує рецепт в електронній системі охорони здоров’я.
  • Крок 5. На мобільний телефон пацієнта приходить смс з унікальним номером рецепта та кодом підтвердження для отримання ліків в аптеці. Зміст СМС: «Ваш рецепт : ХХХХ-ХХХХ-ХХХХ-ХХХХ. Код підтвердження: ХХХХ».
  • Крок 6. За необхідності або на прохання пацієнта лікар може роздрукувати консультаційний висновок, який містить розділ з призначеннями, зокрема призначенням ліків. В цьому розділі зазначається інформація про виписані ліки та номер електронного рецепта.
  • Крок 7. Пацієнт йде у будь-яку зручну для нього аптеку, що бере участь у програмі «Доступні ліки». Називає працівнику аптеки номер рецепта.
  • Крок 8. Працівник пропонує пацієнту лікарські засоби, які є в цій аптеці і входять в програму «Доступні ліки».
  • Крок 9. Пацієнт обирає один із лікарських засобів і називає чотиризначний код підтвердження та отримує свої ліки. Якщо необхідного препарату немає, пацієнт може піти в іншу аптеку і отримати ліки там.

Варто нагадати, що екстрена медична допомога приїжджає на виклики до всіх пацієнтів, яким потрібна медична допомога, незалежно від того, підписана декларація з сімейним лікарем, терапевтом, педіатром чи ні.

Більше про медичну реформу в Україні в розділі #Соціалка на Соцпорталі.

Новости по теме

Популярные новости

Новости о войне

Последние новости