"Вже не сама": Історія фонду, що допомагає самотнім батькам

  1. Главная
  2. Архив
  3. Социалка
  4. "Вже не сама": Історія фонду, що допомагає самотнім батькам
17:06, 29.03.19
Соцпортал

Благодійний фонд «theMOMs» (в минулому - Мама SOS) – яскравий приклад волонтерської ініціативи, яка перетворюється в зрілу організацію.

Сьогодні виповнюється 5 років, як дівчата-волонтери опікуються проблемою батьків, що опинилися в скрутних обставинах.

За 5 років фонд розвивався, зростав та на даний момент на постійній основі надає комплексну допомогу самотнім жінкам, а також багатодітним сім’ям, в яких один з годувальників не є працездатним.

Про становлення фонду, подальші плани та перспективи ми поговорили з керівниками організації, а по сумісництву і просто волонтерами, які на практиці допомагають підопічним фонду.Отже, ми зустрілись з Юлією Горошко, засновницею фонду, Наталією Панченко - виконавчим директором, Інною Коваленко, юридичним радником фонду та Анною Пригодою (директор з розвитку, волонтер фонду).

Дівчата, розкажіть, будь ласка, про ідею створення фонду, хто і коли був ідейним натхненником започаткування?

Юлія: Для мене все почалося в 2014 році з одного посту в Facebook. В ньому йшлося про дівчину, від якої напередодні пологів пішов чоловік. Вона залишилася геть сама, фактично без коштів. Її історія мене настільки вразила, що я розпочала збір речей та грошей для неї. Вже за декілька годин, за допомогою самих тільки моїх друзів у Facebook, ми повністю зібрали жінку до пологів та перших місяців життя малюка.

Озирнувшись, умовно кажучи, довкола, я зрозуміла, що таких історій безліч. Мало того, що жінки залишаються самі. Без допомоги. З дітьми на руках. Вони ще й дуже обмежені у можливостях щось змінити. Дитину не можна залишити, поки будеш шукати заробіток… Я сама мати, тож розуміння цього безвихіддя і безсилля самотніх жінок, надихнуло мене на створення ініціативи Мама SOS.

Наталія: Так, історії наших підопічних нерідко викликають сльози , при цьому часто залишаються поза увагою благодійних організацій. Допомога держави також суттєво не змінює справи. Вважається, що доросла жінка мала б знайти собі раду. Але ж в неї дитина на руках… Дитина, благополуччя якої напряму залежить від матері, що наважилися ростити її сама. На щастя, історії наших мам знаходять відгук у серцях людей. Коло волонтерів та благодійників зростало. І в 2014 році ми офіційно зареєстрували Благодійний Фонд «Мама SOS».

Скільки співробітників налічує фонд?

Інна: Ми – приклад спільноти, що самоорганізовується. В нас немає поки штатних працівників, окрім бухгалтера, котрого вимагає від нас законодавство(сміється). Діяльність Фонду забезпечують волонтери. На постійній основі з нами співпрацює до 20 активних діячів. Впродовж всього часу існування фонду, кількість волонтерів складає близько 60, а благодійників, підписників нашої сторінки в Facebook, - близько 7000.

Яка місія фонду?

Наталія: Ми віримо, що будь-яка сім’я повна, якщо в ній щасливі діти. Тому фонд, як клуб взаємодопомоги, намагається у важку хвилину налагодити життя дорослих - аби допомогти дітям. Для цього наші підопічні (а частіше це все ж таки жінки) мають відчути, що вони вже не самі. Нажаль таких сімей стає дедалі більше, тому, власне,ми й хочемо, щоб фонд зростав та з групи небайдужих людей перетворився на потужну організацію, яка об’єднає сотні волонтерів та десятки компаній-партнерів.

Яким чином фонд функціонує на сьогодні?

Наталія: Роботу з мамами побудовано наступним чином. Жінка звертається в фонд по допомогу. Їй призначають волонтера-куратора, який здійснює первинну перевірку та щільно співпрацює з жінкою в подальшму. Наявність куратора збільшує ефективність допомоги в рази, тому що дозволяє досконало знати потреби, оперативно реагувати на проблеми та забезпечує особистісний контакт з жінкою. Останнє дуже важливо для самотньої матусі. Нерідко волонтери, як співрозмовники, стають для мам єдиною розрадою.

Інна: Хочу зупинитись детальніше на перевірці всіх жінок, з якими ми співпрацюємо. Вдалися до цих мір після декількох фактів шахрайства. Отже ми проводимо інтерв’ю з кожною мамою, розпитуємо оточення про неї, якщо є можливість - волонтер їде і зустрічається з нею особисто. Після цього у кожної мами ми беремо копії документів - паспорта, свідоцтва про розлучення, підтвердження статусу одинокої або багатодітної матері, всіх документів на дітей. Потім укладаємо двосторонній договір. Якщо у матері доросла дитина, то ми ведемо її півроку, якщо вона вагітна або з новонародженим малюком на руках, то договір укладається на півтора роки.

А як саме ви допомагаєте мамам?

Наталія: Весь цей час фонд допомагає мамам одягом і взуттям, побутовою хімією, підгузками. Також ми надаємо психологічну та юридичну підтримку. На психологічну погоджуються далеко не всі, а шкода. Якщо мама готова вирішувати свої проблеми - це вже півсправи. Однією з найважливіших наших завдань вважаємо пошук для мами можливостей заробітку. В ідеалі, на момент випуску з нашого фонду, у мами має бути робота або підробіток, або навіть свій маленький бізнес. Наприклад, кілька наших мам в Києві ми відправили на курси масажу і тепер вони успішно працюють в салонах. Або, якщо дівчина добре шиє, ми знаходимо для неї швейну машинку, якщо пече - форми та духову шафу. Але замовників ми нікому не шукаємо. Жінка повинна сама поставити собі мету і щось робити для її реалізації.

Розкажіть, будь ласка, про джерела надходження коштів. У якому вигляді надійшла ця допомога?

Наталія: За роки існування фонду ми допомогли більш ніж 200 жінкам, в тому числі грошима на суму до 1 млн. грн. Ми намагаємось не надавати пряму фінансову допомогу, але наші благодійники мають можливість перераховувати кошти мамам, - напряму за власним бажанням. Ми ж намагаємось допомагати речами, продуктами та консультаціями наших радників.

В минулі роки також багато коштів було зібрано на різних сімейних заходах та ярмарках, де наш фонд було представлено зі своїми майстер-класами, виробами від наших мам та їхніх діточок.

Інна: Крім фізичних осіб, наших підписників у Facebook, миспівпрацюємо з юридичними організаціями. В різні часи нас підтримували такі компанії, як Bebivita, HIPP, NOVUS, Nutricia, Видавництво Старого Лева, Sandora та ін. Також нам допомагає Фонд принцеси Швеції.

Які плани розвитку маєте на майбутнє?

Анна: В 2018 році ми замислилися над масштабуванням та розширенням сфери діяльності. Завдання - наростити ресурси та допомагати 100+ сім’ям одночасно. До того ж для нас важливо не тільки реагувати на факт появи та проблеми неповної сім’ї, але й впливати на причини їхнього виникнення. Опосередковано, через створення сприятливих умов для зростання дітей з неповних сімей, ми впливаємо на їхню подальшу соціальну реалізацію, плекаючи надію, що вони будуть більш успішними за своїх батьків. Крім того, хочемо мати інструменти безпосередньої дії. Маємо намір працювати з дівчатами, які часто залишаються самотніми з дитиною через банальну життєву необізнаність та невпевненість у собі. Це передбачає значні зміни в роботі з благодійниками. Ми посилюємо роботу з юридичними особами. Плануємо залучати грантові кошти.Щоб відповідати новому позиціонуванню, в кінці 2018 року ми провели ребрендінг.

Розкажіть, у чому полягають зміни, окрім зміни назви?

Анна: Креативна агенція VANDOG розробила для нас новий фірмовий стиль, який прийшовся до душі як спільноті благодійників, так і професійному середовищу. Він точно ілюструє головний принцип фонду – взаємодопомогу.

Наталія: Активно працюємо над створенням сайту. Ця робота вимагає часу та зусиль, оскільки, повторюсь, наразі Благодійний фонд «theMOMs»,- повністю волонтерський, а отже можливості вкласти багато коштів ми не маємо.

Анна: Для того, щоб бути цікавими та зрозумілими юридичним особам ми розробили конкретні проекти, під які будемо шукати фінансування. Всі вони циклічні, мають свою специфікацію та прозорий бюджет. Таким чином, компанії-партнери бачитимуть на що конкретно йдуть їхні кошти або товари.

В той же час ми не припиняємо залучати нових благодійників та волонтерів. Тож, кожен може доєднатися! Будь-яка допомога буде доречною.

Шукайте інформацію про фонд та підопічних мам на сторінці в Facebook.

Новости по теме

Популярные новости

Новости о войне

Последние новости