Київські краєзнавці розповіли про демонтований пам'ятник Суворову

  1. Главная
  2. Архив
  3. Киев
  4. Київські краєзнавці розповіли про демонтований пам'ятник Суворову
22:15, 28.01.19
Соцпортал

Головний навчальний корпус Київського військового ліцею імені Івана Богуна, що розташовується на бульварі Лесі Українки, 25 — це будівля колишнього Олексіївського інженерного училища, спорудженого у 1914-1916 роках.

Про це розповіли у пабліку Клуб коренного киевлянина, повідомляюють Новини Києва. Соцпортал.

- На початку липня 1947 року в будівлі розмістилось, переведене із Чугуєва до Києва військове училище, яке отримало назву «Київське суворовське військове училище». У вересні 1947 року до нього був проведений перший післявоєнний набір вихованців, - йдеться у новині.

Після проголошення Незалежності України постало питання переіменування училища, адже заклад, який мав готувати захисників України ніяк не міг носити ім`я шанований в СРСР російського полководця Олександра Суворова. Саме Суворов був безпосереднім учасником придушення Коліївщини ‒ козацько-селянського повстання на Правобережній Україні 1768‒1769 років.

Крім цього російський поководець Суворов причетний до винищення частини ногайців ‒ народу, який у XVIII ст. населяв землі Північного Причорномор’я – території південних областей сучасної України. У 1794 році очолюваний О.В.Суворовим російський каральний корпус придушив польське визвольне повстання на чолі з Тадеушем Костюшком.

Тому у 1992 році згідно постанови Кабінету Міністрів України № 490 і наказом Міністра оборони України «Про реформування Київського суворовського військового училища» на його базі було створено Київський військовий ліцей.

А 1 червня 1998 року Постановою Кабінету Міністрів України за ініціативи спілки офіцерів України, ліцею було присвоєно ім'я активного учасника визвольного руху за незалежність України Івана Богуна і він почав іменуватися Київським військовим ліцеєм імені Івана Богуна.

Але справу до кінця не довели. Тому багато років ліцей носив ім’я Івана Богуна , а пам`ятник, перед головним корпусом закладу, стояв Суворову.

- Нещодавно, пам`ятник російському полководцю інтелігентно демонтували. Сподіваюсь, що скоро на його місці постане шляхтний полковник Іван Богун, - додав автор.

Разом з тим, нагадаємо, що у Держкіно вважають, що оголошення конкурсу щодо оренди приміщення кінотеатру «Київ» є неправомірним і пояснюють це відсутністю підписаного акту передачі майна.

Новости по теме

Популярные новости

Новости о войне

Последние новости