Токсичні відходи з Білорусі течуть в Україну через аварію в Світлогорську

  1. Главная
  2. Архив
  3. Социалка
  4. Токсичні відходи з Білорусі течуть в Україну через аварію в Світлогорську
11:34, 23.01.19
ЕПЛ

Білорусь сскидає у річку, що впадає у Дніпро, токсичні відходи.

За оперативними даними ЕПЛ, скид, що розпочався 17 січня, триває до сьогоднішнього дня, повідомляє Соцпортал.

Причиною такого скиду є аварія назаводі з виробництва сульфатної біленої целюлози. Ми повідомляли, що відходи, злиті до річки Березіна – переносяться до території України зливаючись з р. Дніпро.

Як можна зробити висновок з фотографій, зроблених активістами з території підприємства, на заводі – аварія. Більша частина огородженої території підприємства – заповнена піною та рідкими відходами, скид яких до річки був виявлений 4 дні тому. Працівники, судячи з усього, евакуйовані з території, адже ліквідацією аварії ніхто не займається. На підприємстві сталася аварія.

Будівництво заводу було здійснено китайським підприємством China CAMC EngineeringCo., LTD за нормативами КНР. Відразу після пуску заводу жителі с. Якимової Слободи і Світлогірска почали жалітись на суттєве погіршення здоров’я і нестерпний сморід, який викликаний виділеннями метилмеркаптану (CH3SH) і супутніх з’єднань. Людей нудить, постійно триває головний біль, часто стається запаморочення; частими стали і виклики швидкої допомоги. Крім забруднення повітря, в річку Березину було злито більше 80 тонн лугу (NaOH). З цього питання правоохоронними органами розпочате слідство. Але не закінчене. Жителями Якимової Слободи неодноразово були помічені випадки загибелі риби. Відвідини с. Якимова Слобода експертами ЕПЛ підтвердили цю інформацію.

Оцінка фото- та відеоматеріалів, опитування свідків забруднення, зроблені українськими експертами, свідчать про те, що забруднюючі речовини є лігносульфатами, що є характерними відходами целюлозно-паперової промисловості, основою яких є відходи сірчаної кислоти.

Кислі стічні води утворюються в кислотному цеху сульфіт-целюлозного заводу при промиванні целюлози, охолодженні діоксиду сірки, очищенні газу, промиванні кислотних башт. Загальний стік цього цеху має підвищену кислотність, значні кількості замулених речовин (сірка, вапняк), діоксиду сірки; вода зі скруберів містить діоксид сірки високої температури, що легко випаровується. Шкідливість вод кислотного цеху для природних поверхневих водойм зумовлена кислим характером і токсичністю сполук сірки. Стічні води цехів, в яких готуються та використовуються розчини для вибілювання, мають лужний характер, збагачені хлором і ртуттю та їхніми сполуками, а також органічними речовинами. Загальний стік цеху вибілювання - лужні води зі значною кількістю розчиненого хлору та органічних сполук. Оскільки ці сполуки токсичні, скидати такі стічні води у водойми можна лише після ретельного очищення.

Тим не менш, в час, коли в Україні тема забруднення у Світлогорську стала екологічною темою № 1, в Білорусі офіційні ЗМІ заспокоюють населення, пояснюючи що ніякого забруднення там немає.

Напомним, в Киеве целый ряд школ закрылись на карантин.

Новости по теме

Популярные новости

Новости о войне

Последние новости