Вчені назвали причину вимирання косаток у Тихому океані

  1. Главная
  2. Архив
  3. X-Files
  4. Вчені назвали причину вимирання косаток у Тихому океані
18:27, 21.01.19
УНІАН

Вимирання південної резидентної популяції косаток, яка мешкає у Тихому океані, вчені пов’язують із періодичним приходом у ці води горбуші.

Про повідомляє УНІАН з посиланням на N+1, передає Соцпортал.

Південна резидентна популяція косаток мешкає в Тихому океані біля берегів Канади й США. Зараз вона знаходиться під загрозою вимирання, у ній 75 особин.

Грег Раггерон з Natural Resources Consultants і його колеги вивчали дані про стан популяції косаток, зібрані Центром вивчення китів, і звернули увагу, що впродовж останніх 20 років у парні роки померло значно більше тварин, ніж у непарні.

З 1998 по 2017 роки, коли чисельність Південної резидентної популяції скоротилася з 92 до 76 косаток, в парні роки померло 61 тварина, а в непарні - тільки 17.

У непарні роки народилися живими 32 китеня, а парні - у два рази менше. У період з 1976 року по 1997 рік такої тенденції не було. У своїй статті опублікованій в журналі Marine Ecology Progress Series вчені пов'язують цю закономірність із популяційною динамікою косаток з приходом в ці води горбуші, яка раз на два роки, якраз у непарні роки, повертається до узбережжя США і Канади в цьому районі.

Чисельність горбуші завдяки природоохоронним зусиллям за два десятиліття істотно зросла, відзначають автори статті: у 1998 році вилов лососевих риб був обмежений для захисту їх популяцій, і тоді ж в цьому районі зросла чисельність зоопланктону, основної їжі горбуші.

Але як саме горбуша впливає на косаток, поки не ясно. Можливо, велика кількість горбуші у водах заважає ехолокації, зо допомогою якої косатки полюють на чавичі - тому наступного після приходу горбуші року помирає більше тварин. Крім того, горбуша, яку косатки майже не їдять, може конкурувати з чавичею, якій і так загрожує вимирання, за їжу.

Нарешті, автори висувають і протилежну гіпотезу: можливо, горбуша, навпаки, допомагає косаткам полювати, підвищуючи їх виживання в непарні роки, але свідчень на користь цієї гіпотези поки немає.

Нагадаємо, вчені розповіли, яка дієта забезпечить здоровья майбутнім поколінням.

Новости по теме

Популярные новости

Новости о войне

Последние новости