З початку зими серед фруктів в Україні найбільше подорожчала груша

  1. Главная
  2. Архив
  3. Социалка
  4. З початку зими серед фруктів в Україні найбільше подорожчала груша
08:33, 12.01.19
Інфо-Шувар

На сьогоднішній день, на гуртових ринках ціни на вітчизняну грушу коливаються в межах 20-40 гривень за кілограм. За імпортні груші просять 40-45 гривень за кілограм.

Про це повідомляє Соцпортал з посиланням на Інфо-Шувар.

Груша очолила рейтинг фруктів, ціни на які від початку зими суттєво зросли на гуртових ринках України. Від початку грудня, ціни на груші на гуртових ринках збільшились 20%. При цьому, в січні темпи подорожчання суттєво прискорились, протягом першого робочого тижня 2019 року вартість груш зросла на 15%.

- Зростання ціни на груші в грудні – це звичайна ситуація в Україні. Більшість українських господарств розпродають грушу до кінця осені, досвід тривалого зберігання груш мають далеко не всі. Вже перед Новорічним святами на українському ринку панує імпортна груша, яка є в 1,5 рази дорожчою від нашої. В другій половині сезону знайти українську грушу в Україні практично неможливо,- розповідає експерт Тетяна Гетьман.

За даними фахівця, станом на початок січня, на гуртових ринках серед всієї пропозиції груші частка вітчизняної продукції не перевищує 10%, в роздрібних мережах переважно вся груша імпортна.

- Україна, яка є одним з найбільших виробників груш в Східній Європі, протягом багатьох років залишається нетто-імпортером цих фруктів. В 2014 році, у зв'язку із девальваією національної валюти і, відповідно, суттєвим подорожчанням імпортних фруктів, споживання імпортних груш впало майже в 2,5 рази, але, в останні 3 роки обсяги імпорту тільки зростали, тобто,позасезонне споживання груш в Україні відновлюється і це гарна новина для професійних українських виробників, - додає експерт.

В минулому сезоні Україна імпортувала майже 2 тис. тонн груш, за останні 3 роки цей обсяг збільшився майже на третину. Щороку, Україна вирощує біля 170 тис. тонн власної груші.

На початок 2019 року вартість українскої груші на гуртових ринках країни становить 20-40 грн/кг (0,62-1,24 EUR/кг).Такий великий ціновий діапазон обумовлений різницею в якості продукції, але, від початку жовтня, ціни навіть на найдрібнішу українську грушу зросли в 2 рази. Імпортна груша в Україні сьогодні коштує 40-45 грн/кг (1,24-1,39 EUR/кг). Купуємо ми грушу перважно в країнах ЄС.

Нагадаємо, в Україні вже не вистачає власних овочів.

Новости по теме

Популярные новости

Новости о войне

Последние новости