​Оксана Оробець: Повністю підтримую кросфіт та вважаю, що за ним майбутнє

  1. Главная
  2. Архив
  3. Жизнь
  4. ​Оксана Оробець: Повністю підтримую кросфіт та вважаю, що за ним майбутнє
21:00, 04.12.18
Соцпортал

2-3 лютого у Києві пройде фінал третього міжнародного турніру з кросфіту Kyiv Battle 2019, участь у якому доступна не лише професіоналам, а й аматорам. Реєстрація на онлайн-відбір триватиме до 19 грудня 2018 року. Напередодні проведення змагань ми вирішили поговорити з відомими та авторитетними атлетами, які займаються цим видом спорту, і попросили їх відповісти на актуальні запитання, які найчастіше цікавлять людей, які хочуть зайнятися кросфітом, але сумніваються, чи варто. Відтепер не потрібно шукати відповіді у пошукових системах в інтернеті, просто послухайте фахівців, які досягли успіхів у цій сфері діяльності. Наш перший герой – Оксана Оробець – абсолютна чемпіонка світу з фітнесу та багаторазова призерка турнірів з кросфіту. Кілька тижнів тому вона стала чемпіонкою світу з фітнесу.

- Розкажіть про ваш досвід, як ви прийшли у кросфіт, з чого почалося ваше захоплення цим видом спорту? -– перш за все цікавимося у Оксани.

- Через цікавість (посміхається). Займатися тим, що я робила раніше, мені було нудно, і захотілося спробувати щось нове. Зрозуміла, що кросфіт - це захоплююче, на кожному тренуванні вивчала щось нове. У підсумку, перші вісім місяців мала по два тренування на день – настільки «втягнулася» в процес. Професійно займатися не збиралася, для мене це був просто різновид підготовки до моїх змагань з фітнесу, по якому я входила до складу збірної України. Словом, для мене це був просто новий вид діяльності, що урізноманітнював мої заняття спортом. Потім я взяла участь у перших своїх змаганнях та одразу перемогла, але це було так важко, що я спочатку вирішила, що більше не буду ним займатись. Але буквально наступного дня відчула, що знову хочу до залу. З тих пір я у цьому виді спорту.

- Навіщо взагалі займатися кросфітом?

- Для підвищення якості здоров’я. У фітнес-індустрії кросфіт останнім часом часто порівнюють із боді-білдингом та сперечаються, що краще. Я скажу, що це дві абсолютно різні речі: якщо боді-білдинг – це те, як ти виглядаєш, то кросфіт – те, як ти себе почуваєш. Насамперед, підвищується якість здоров’я, фізичне самопочуття, а як бонус, отримуєш ще й тіло атлета, адже виконуєш відповідну фізичну роботу. Люди стають сильнішими, витривалішими, стрункішими.

- Як стати кросфітером? Потрібні особливі навички чи це доступно кожному?

- Ні, не потрібно нічого особливого, лише знайти професійний зал, а не просто звичайний фітнес-центр. У такому залі є тренери, ви туди приходите і починаєте працювати. За аналогією з іншими видами спорту: щоб навчитися плавати, потрібно записатися у басейн.

- Як тренуються кросфітери?

- Як я вже казала, є спеціальні зали для кросфіту. Якщо потрібно бігати – йдеш на стадіон, якщо плавати – до басейну. Загалом, для середньостатистичного спортсмена у залі для кросфіту є усе необхідне для занять.

- У чому краще тренуватися?

- Насправді, одяг великого значення не має, найголовніше – це взуття. У спортивних магазинах є спеціальне професійне взуття для кросфіту. Кеди чи звичайні кросівки для цього не підходять, адже потрібно займатися важкою атлетикою та іншими специфічними рухами. Щоб не було, як під час бігу, коли люди бігають у кедах та не володіють елементарною технікою, а потім скаржаться на болі у колінах чи проблеми із суглобами. Я тренуюсь у Reebok Nano.

- Розкажіть, будь ласка, про харчування кросфітерів? Чи є у них спеціальна дієта? - Оскільки частина атлетів займається кросфітом, щоб набрати м’язову масу, інша частина - навпаки, щоб втратити вагу, а для деяких це просто спосіб підтримки себе у формі, дієта обирається з оглядом на кінцеву мету. Головне правило - харчуватися регулярно та збалансовано.

- Кросфіт для дівчат: користь чи шкода для жіночого організму?

- Звісно, користь. Шкода – це коли ви вперше прийшли у зал, взяли штангу 100 кг та вирішили із нею поприсідати. Травму можна отримати де завгодно, навіть на рівному місці. Особисто я повністю підтримую цей вид спорту та вважаю, що за ним майбутнє. Адже його можна адаптувати під фізичний рівень будь-якої людини – від професійного атлета до бабусі, яка ніколи не займалася спортом. А як саме це зробити та подати, залежить вже від тренера. Чомусь саме кросфіту приписують велику кількість різних проблем. Насправді, вони можливі у будь-якому виді спорту, якщо займатися ним неякісно. Просто кросфіт останнім часом набув масовості та знаходиться на виду, про нього багато говорять у ЗМІ, тощо.

- Чи можна вважати кроссфіт засобом схуднення для дівчат?

- Звісно. У 80% випадків дівчата ним і займаються саме для цього. Кросфіт більш доступний та цікавий у порівнянні з іншими видами спорту.

- Якщо у дівчини хлопець - кросфітер, що б ви радили йому подарувати? Який презент він би оцінив?

- Штангетки – це спеціальне взуття у важкій атлетиці, або важкоатлетичний пояс. Це незамінні речі для занять.

- Як не кинути займатися кросфітом і де черпати мотивацію?

- Лише у собі. Якщо не хочеться – не потрібно мучити ні себе, ні тренера, ні оточуючих, ви ж не на Олімпійські ігри готуєтеся, коли іноді не вистачає ні моральних, ні фізичних сил. Сенс кросфіту у тому, що жодне тренування не повторюється, усі заняття різні, немає рутини – і це дуже круто.

- Як отримати сертифікат тренера з кросфіту?

- Є офіційна сертифікація, яка проводиться штаб-квартирою CrossFit. Впродовж двотижневого навчання ви отримуєте серйозні знання. По закінченню потрібно здати іспит, а це не так просто. У разі успішної здачі, отримуєте офіційний сертифікат про те, що ви є сертифікованим тренером з кросфіту. Крім того, в Україні є дві школи навчання тренерів. Звичайно, після цього потрібно ще багато працювати та вдосконалювати свої знання на практиці.

- Оскільки кросфіт в Україні зявився у 2012 році, на вашу думку, чи швидко він набирає популярності в нашій країні?

- Кросфіт в нашій країні розвивається доволі стрімко: відкриваються нові зали, з’являються професійні тренери, а також дедалі більше проходить змагань та турнірів. Кросфіт стає доступним, про нього можна знайти дуже багато інформації. Але, як і в будь-якому виді спорту, робити перші кроки в ньому краще за підтримки досвідченого тренера.

Интересно почитать: Как правильно питаться зимой

Новости по теме

Популярные новости

Новости о войне

Последние новости