Суд виправдав використання нелегальної праці неповнолітніх - експерти

  1. Главная
  2. Архив
  3. Социалка
  4. Суд виправдав використання нелегальної праці неповнолітніх - експерти
16:52, 30.11.18
Соціальний рух

У серпні цього року в одному з кафе Чернівецької області інспектор Держпраці виявив неповнолітню дівчину, яка, на його думку, нелегально працювала там офіціанткою. Втім, суд не розділив це досить логічне припущення і повністю виправдав власника закладу

Як повідомляє «Соціальний рух» з посиланням на дані судового реєстру, подія сталась 16 серпня в місті Сокиряни під час проведення інспекційного відвідування в приміщення кафе «Аква Марин». Власник кафе заявив, що дівчина проходила в нього «виробничу практику» (адже неоплачуване стажування за даних обставин є незаконним). Вона також це підтвердила у своєму письмовому поясненні.

Однак інспектор Держпраці не виявив жодних відповідних документів щодо прийому на практику чи направлення на її проходження від училища, в якому дівчина навчається на оператора компютерного набору.

Тож на суді роботодавець змінив тактику захисту і заявив, що дівчина «в належному йому кафе «Аква Марин» ніколи не працювала, а за її проханням та з його дозволу ознайомлювалася в кафе з роботою касового апарату». Він також заявив, що суд не має приймати до уваги попередні свідчення.

Від даної неповнолітньої державний інспектор відібрала письмове пояснення без присутності законних представників, внаслідок чого таке пояснення є неналежним та недопустимим доказом та у відповідності до положень ст.62 Конституції України не може прийматися до уваги судом, –заявив він на суді.

Було також заслухано декілька свідків з числа чиновників містечка і підлеглих власника кафе, після чого підприємця повністю виправдали. Справу закрито у зв’язку з відсутністю в діях роботодавця складу даного адміністративного правопорушення.

Нелогічним виглядає застосування норм Кримінального процесуального кодексу у справі про адміністративні правопорушення (саме у них йдеться про участь законних представників). До того ж навряд чи можна прирівнювати відбирання пояснень саме до допиту у кримінальному провадженні. Вважаємо, що таке ноу-хау може бути використано іншими роботодавцями: найматимуться неповнолітні, котрі даватимуть інспекторам свідчення, які згодом визнаватимуться неправомірними. Отже, це заохочує нелегальну працю дітей.

Такий формалістський підхід небезпечні, адже виправдовує неоформлену праця. Нагадаємо, що у разі нещасного випадку працівники позбавляються належних виплат. У даному разі слід зважати і на додаткові гарантії для неповнолітніх, які таким чином було проігноровано.

Згідно ч.3 ст.41 КУпАП, фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту) карається штрафом до 1000 нмдг (17 000 грн). Також за подібне порушення можна накласти фінансову санкцію за ст.265 КЗпП і він буде набагато більшим – 111 690 грн (30 мінімальних зп).

Новости по теме

Популярные новости

Новости о войне

Последние новости