ФСБ готує велику провокацію в Україні: чим небезпечно та як запобігти

  1. Главная
  2. Архив
  3. Оккупация
  4. ФСБ готує велику провокацію в Україні: чим небезпечно та як запобігти
12:36, 26.11.18

У Києві плануються провокації у церквах Московського патріархату. Очікується, що подібні акції можуть бути ініційовані як радикальними рухами, так і співробітниками російських спецслужб. Саме вони й можуть спровокувати хаос. Що готують у Росії і як цьому протистояти — розбирався OBOZREVATEL.

Що відомо про провокації і як їх уникнути

За інформацією OBOZREVATEL, під виглядом "націоналістичних молодчиків" представники проросійських сил планують здійснити захоплення 10 церков у Києві. Займатися цим процесом, за даними священників, буде скандально відомий екс-регіонал та екс-депутат Київської обласної ради Юрій Цікаленко, якому в кримінальних колах дали прізвисько Юра Качок.

На умовах анонімності священики повідомляють, що зараз він займається охороною Києво-Печерської та Почаївської лавр.

Про ймовірні атаки говорили і в УПЦ КП. Архієпископ Чернігівський Євстратій Зоря неодноразово повідомляв про можливий "удар" з боку Кремля. Йдеться як про фізичні атаки, так і про інформаційні.

Раніше схожа провокація відбулася і біля стін Андріївської церкви. Так, невідомі кинули пляшки з горючою сумішшю під самісіньку церкву, а потім напали на священика й бризнули йому в обличчя із газового балончика.

Як вважає народний депутат від "Народного фронту" Віктор Єленський, загрози захоплення храмів є частиною пропаганди Кремля. У суспільстві ж бажання захоплювати храми немає. Тому говорити про якусь реальну загрозу безглуздо. Без надуманих провокацій ніяких захоплень не буде.

"Це загальне місце в московській пропаганді, вони про це говорять і нагнітають усе навколо. Ніхто ж не захоплював раніше. Протягом 2014-2015 рр. 70 громад змінили своє підпорядкування. Це в більшості сільські громади. Люди вважали так, що вони не можуть сьогодні відспівувати воїна, який загинув на війні, а завтра хвалити Московський патріархат. Ось і заявили про перепідпорядкування. Уявіть, це сільські громади, там же люди не зістрибнули з парашута, вони цю церкву будували, про яке захоплення може бути мова?" — пояснив OBOZREVATEL Єленський.

Хто може бути ініціатором

Одна з основних версій — ініціатором є ФСБ. Саме під керівництвом цієї структури ведеться робота із загострення ситуації навколо процесу створення єдиної помісної церкви. Про це, зокрема, повідомляла група "Інформаційний спротив".

Дивіться відео на тему

Крім того, не виключена участь у таких акціях і окремих праворадикальних організацій. У будь-якому випадку, подібні "захоплення" не додадуть Україні балів в очах Константинопольського патріархату. Тому певну небезпеку такі провокації несуть.

Як готується поліція

В Адміністрації президента серйозно ставляться до загрози РФ. Як повідомив співрозмовник OBOZREVATEL, є ймовірність провокацій із боку Росії через ультраправі групи, які можуть почати захоплення православних будівель.

В АП запевняють, що з ними проводиться робота, а УПЦ в свою чергу веде діалог із єпархіями для підготовки єдиної позиції перед об'єднанням.

Новости по теме

Популярные новости

Новости о войне

Последние новости