Вже найближчим часом Польща може розпочати імпорт української капусти

  1. Главная
  2. Архив
  3. Социалка
  4. Вже найближчим часом Польща може розпочати імпорт української капусти
14:58, 10.11.18
Українська плодоовочева асоціація

Причиною такого вимушеного кроку, який зіграє на руку українським фермерам, є подорожчання, власне польської капусти та зменшення врожайності цього овочу в сусідній країні.

Про це повідомляє Соцпортал, посилаючись на Українську плодоовочеву асоціацію.

З початку поточного тижня ціни на білоголову капусту у Польші зросли в середньому на 8%. Сьогодні на переробку капуста поступає по 0,70-0,90 злотого/кг (0,16-0,21 євро/кг). Ціни на свіжому ринку варіюються в межах 0,90-1,30 злотого/кг(0,21-0,30 євро/кг), проте продавці зазначають, що найчастіше угоди укладаються по 1-1,1 злотого/кг (0,23-0,26 євро/кг).

Таким чином, ціни на білоголову капусту в Польщі на сьогодні у 3,3-3,5 рази вищі, ніж в аналогічний період минулого року і є рекордними для середини листопада за останні 10 років. Таку різницю цін фахівці обґрунтовують в тому числі зниженням виробництва капусти в Польщі. Нагадаємо, що за попередніми підрахунками Головного управління статистики Польщі (GUS), в сезоны-2018/19 валовой збір зазначеної продукції в країні склав лише 950 тис.тонн, що на 6% менше, ніж попереднього сезону.

Варто зазначити, що така ситуація вже стала приводом для імпорту. Зокрема, наступного тижня гравці ринку очікують перші партії капусти з Німеччини. Але, враховуючи зниження врожаю і в цій країні, польські імпортери продовжують шукати інших постачальників, і не виключають, що ними можуть стати Україна, Білорусь і навіть Росія.

Зазначається, що наразі ціни на білоголову капусту в Україні складають 2,5-3,5 грн/кг або 0,08-0,11 євро/кг, тобто є у 2,6-2,7 разів нижчими за польські. Таким чином, українська продукція вже наразі може бути досить конкурентноспроможною в ціновому плані на ринку Польщі.

В той же час, російські виробники пропонують капусту дорожче, ніж українські. Наразі в основних регіонах виробництва РФ ця продукція пропонується по 10-17 руб/кг або 0,13-0,22 євро/кг.

Нагадаємо, в Україні вже зібрали майже 63 мільйони тонн зерна.

Новости по теме

Популярные новости

Новости о войне

Последние новости