Науковці знайшли гігантську діру в іоносфері Землі

  1. Главная
  2. Архив
  3. X-Files
  4. Науковці знайшли гігантську діру в іоносфері Землі
17:52, 06.11.18
NewFormat

На думку фахівців її поява була викликана раптовим потеплінням стратосфери.

Про це повідомляє Соцпортал, посилаючись на NewFormat.

Вчені з Массачусетського технологічного інституту виявили в іоносфері Землі велетенську діру, яка була викликана недавнім раптовим потеплінням стратосфери.

Раптовим стратосферним потеплінням називають значне підвищення температури в стратосфері над полярними і приполярными областями Землі. Під час подібних явищ температура стратосфери значно підвищується за п’ять днів. Причиною потепління є атмосферні гравітаційні хвилі — специфічна форма коливального руху, що виникає в повітряній оболонці. Ці хвилі виникають в тропосфері, найнижчому шарі атмосфери, однак при огибании гір і височин вони можуть підніматися вище. При стратосферному потепління відбувається руйнування циркумполярного вихору — гігантської системи циркуляції теплого і холодного повітря.

Раніше дослідники припускали, що зміни в іоносфері відбуваються тільки вдень. Разом з тим, у 2013 році вченим вдалося зафіксувати раптове стратосферне потепління, яке вплинуло на нічну іоносферу. Проведені дослідження допомогли встановити, що щільність вільних електронів в області значно зменшилася. В результаті утворилася іоносферна діра, що простягається від 55 градусів південної широти до 45 градусів північної широти.

Нагадаємо, вчені знайшли близьку до Землі гігантську чорну діру.

Новости по теме

Популярные новости

Новости о войне

Последние новости