Стало відомо, де в Україні найбільше вродила картопля

  1. Главная
  2. Архив
  3. Социалка
  4. Стало відомо, де в Україні найбільше вродила картопля
13:15, 14.10.18
SuperAgronom

Щорічно в Україні вирощують близько 21,5 млн тонн картоплі. При цьому близько 60% врожаю згодовується худобі або втрачається в процесі збирання та зберігання.

Про це повідомляє Соцпортал, посилаючись на SuperAgronom.

За останні 27 років частка виробництва картоплі домогосподарствами України помітно зросла: з 71% до 98%. Частка картоплі, вирощеної в спеціалізованих господарствах в різні роки коливається від 2% до 5%.

Один з важливих показників забезпечення ефективності картоплярства - рівень середньої врожайності. В ЄС середньостатистична врожайність в професійних господарствах досягає 33-34 т/га, а в Україні в минулому році вона становила 40-45 т/га, в 2018 році багато господарств отримали врожайність понад 50 т/га.

Наразі середня врожайність у господарствах населення в 2,5 рази менше, ніж в сільгосппідприємствах. Причина - недотримання технології вирощування та зберігання картоплі, недотримання сівозміни та відсутність сортооновлення.

На думку фахівців Української асоціації виробників картоплі, наша країна повинна рухатися по шляху країн, що розвивають картоплярство: зменшення виробництва в комерційному секторі при одночасному підвищенні продуктивності площ, диверсифікації каналів збуту і збільшення частки переробки.

Цьогоріч в Україні очікується високий урожай картоплі в господарствах населення і дрібних виробників, де площі під культурою становлять в середньому від 5 до 10 га. Урожайність в професійних господарствах прогнозується на нечуваний рівні 46-50 т/га, що істотно вище ніж у минулому році, коли вона становила 40 т/га.

Найнижчі показники в 25-27-30 т/га зафіксовані на окремих полях Житомирської та Чернігівської областей, які локально тривалий час залишалися без дощів.

Прогнозуючи вал картоплі сезону-2018, виробники очікують, що в сховища будуть закладені обсяги більше, ніж в минулому році.

Нагадаємо, Україна б'є рекорди з виробництва соєвої олії.

Новости по теме

Популярные новости

Новости о войне

Последние новости