З'явилася версія, хто виграє від скорочення субсидій цією зимою

  1. Главная
  2. Архив
  3. Социалка
  4. З'явилася версія, хто виграє від скорочення субсидій цією зимою
22:20, 10.10.18
BBC

Майже половина українських родин цієї зими, так само, як і попередньої, отримували комунальні субсидії. Одночасно зростали борги за "комуналку".

Проте 2019 рік може стати першим роком, коли бюджетні видатки на субсидії будуть зменшені, передає Соцпортал з посиланням на BBC.

Як відомо, український уряд запровадив субсидії на оплату комунальних послуг у 2015 році - після першого значного зростання тарифів. Субсидію - часткове покриття витрат державою - отримують ті родини, у яких комунальні витрати перевищують в середньому 15% щомісячного сукупного доходу.

З того часу вони лише зростали, аж поки у 2018 не сягнули понад 70 млрд грн.

- Проте згідно із проектом бюджету на наступний рік, у 2019 уряд планує виділити на субсидії трохи більш ніж 55 млрд грн., - йдеться у новині.

При цьому уряд так само планує підвищити ціну на газ для населення, що, очевидно, призведе і до зростання тарифів на гарячу воду і опалення.

В уряді кажуть, що одне одному не суперечить.

По-перше,

наступного року вже точно має відбутися монетизація субсидій - виплати "живими грошима", які, за задумом, мають забезпечити державну допомогу у сплаті комуналки лише тим, кому ця допомога потрібна.

По-друге,

у березні наступного року уряд планує підвищити пенсії, тобто зростуть доходи тієї категорії українців, яким важче платити повну вартість комунальних послуг.

- Але якими б не були обсяги субсидій, вони все одно є меншими, ніж ті суми, які бюджет, а отже, і платники податків, витрачали на "низькі" ціни на газ для населення у всі попередні роки, покриваючи дефіцит "Нафтогазу", - зауважив автор.

За підрахунками уряду, останні 10 років такої практики коштували бюджету 53 млрд доларів. А це поки що набагато більше, ніж витрачено на субсидії.

Нагадаємо, що в елітних київських новобудовах виявили десятки "бідних" отримувачів субсидій.

Новости по теме

Популярные новости

Новости о войне

Последние новости