В Йорданії знайшли стародавній комікс

  1. Главная
  2. Архив
  3. X-Files
  4. В Йорданії знайшли стародавній комікс
18:45, 08.10.18
Цікавості

Найстаріший комікс в світі було знайдено в стародавній римській гробниці в Йорданії. Він у деталях розповідає про повсякденне життя міста Капітоліада (Capitolias) тисячі років тому.

Про це повідомляє Соцпортал, посилаючись на Цікавості.

Сотні фігур людей, тварин і богів – зображені на стінах поховання. Їх пози і дії, що ілюструють рутинні заходи, такі як збір врожаю і будівництво оборонної стіни в місті, яке було процвітаючим центром торгівлі й культури в другому столітті нашої ери

Але розпис не просто давня картинна галерея. На малюнках — десятки написів, пояснювальних зображення, які і описують зафіксовані на них дії. Наприклад, картинка із зображенням камнетеса супроводжується написом «Я ріжу (камінь)», а нещасний випадок на будівництві пояснюється словами — «на Жаль, для мене! Я мертвий!». На думку вчених, знахідка — це не що інше, як аналог сучасних коміксів. Як повідомляє Національний центр наукових досліджень Франції (CNRS), два римських поховання були виявлені в 2016 у місті Бейт-Рас Департаментом старожитностей Йорданії. Майже півтора року знадобилося міжнародної команди вчених, щоб провести розкопки, в результаті яких вдалося оголити стіни і побачити малюнки.

Поховання розміром близько 52 квадратних метрів містить дві похоронні камери стіни. Стіни і стелю головною з них покривають близько 260 малюнків, які супроводжують 60 написами. В основному це замальовки будівельних робіт, і вони демонструють всі стадії процесу зведення оборонних споруд. Персонажі нагадують бригадирів та робітників різних будівельних спеціальностей. Є сцени нещасних випадків і повсякденного побуту. Як відзначають дослідники, збережені гробниці стародавньої Капітоліади часто прикрашені яскравими картинами. Але виявлені малюнки в такому достатку і зміст детального підпису раніше археологам не зустрічалися.

Нагадаємо, вчені назвали секрет вічної молодості.

Новости по теме

Популярные новости

Новости о войне

Последние новости