Поштову площу не забудують за однієї умови

  1. Главная
  2. Архив
  3. Киев
  4. Поштову площу не забудують за однієї умови
11:56, 04.10.18
Соцпортал

Загроза забудови Поштової площі торгово-розважальним центром може зникнути.

Причина: земля під Поштовою площею є самовільно зайнятою, тому Київрада вже завтра може звільнити її і знести зведений об'єкт.

- Ініційований депутатом фракції "Батьківщина" в Київраді Анатолієм Шаповалом проект рішення "Про Поштову площу" дає можливість захистити від забудови торгово-розважальним центром Поштову площу та зберегти від знищення об'єкт культурної спадщини - пам'ятку археології місцевого значення "Ділянку прибережного міського кварталу середньовічного Києва XI-XII сторіч на Поштовій площі", - передає Соцпортал.

- З усією відповідальність заявляю, скандальновідома земельна ділянка на Поштовій площі є самовільно зайнятою. Тому Київрада має всі повноваження, щоб припинити це безчинство одним своїм рішенням. Цим і відрізняється мій проект рішення від альтернативного проекту, який пропонує наш колега-депутат, - заявив Анатолій Шаповал.

Батьківщинівець роз'яснив, в чому полягає порушення будівництва:

Перше, право власності на земельну ділянку, постійного користування та оренди земельної ділянки виникають виключно з моменту державної реєстрації цих прав. Але, що ми маємо: об'єкти господарювання, які на даний час знаходяться на території Поштової площі ("Дирекція будівництва шляхового-транспорту споруд міста Києва", ТОВ "Хендсфорд-Україна" та Корпорації "Альтіс-Холдинг") не виконали вимог законодавства. А саме, межі земельної ділянки не встановлені та на відведені.

Друге, предметом інвестиційного договору була земельна ділянка. Інвестиційним договором було передбачено оформлення права на землю, але воно насправді не оформлено.

Третє, затвердити проектну документацію на будівництво мав замовник будівництва - КП "Дирекція будівництва шляхового-транспорту споруд міста Києва". Але в даному випадку, це чомусь робив інвестор будівництва.

Четверте, Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України дало роз'яснення, що випадок будівництва зазначеного ТРЦ за кошти інвестора, замовником якого виступає комунальне підприємство, не підпадає під дію норми, передбаченою частиною 4 статті 34 Закону України "Про регулювання містобудівної документації".

- Отже, будівництво торговельно-розважального центру на Поштовій площі здійснюється на земельній ділянці, яка не відведена у спосіб, передбачений чинним законодавством, без належним чином затвердженого проекту будівництва та без відповідного дозволу. Тому будівництво на Поштовій площі є самочинним, а земельна ділянка самовільно зайнятою, що не дає інвестору права на жодні компенсації та відшкодування. Стаття 22 Закону України "Про столицю України місто герой Київ" дає Київраді всі повноваження приймати рішення про звільнення самовільно зайнятих земельних ділянок та знесення самовільно збудованих будівель та споруд без відшкодування витрат, здійснених за час незаконного користування, - підсумував А. Шаповал.

Депутат висловив сподівання, що депутатський корпус дослухається до наведених фактів і консолідується у підтримці зазначеного проекту рішення, що збереже артефакти від забудови.

Новости по теме

Популярные новости

Новости о войне

Последние новости