Вийти з тіні. Що світить недобросовісним наймачам від уряду Гройсмана?

  1. Главная
  2. Архив
  3. Политика
  4. Вийти з тіні. Що світить недобросовісним наймачам від уряду Гройсмана?
09:04, 12.09.18
Віталій Дудін, «Соціальний рух»

Уряд прийняв розпорядження, відповідно до якого з наступного місяця розпочнеться посилена боротьба з нелегальною зайнятістю. Державна служба України з питань праці зможе проводити перевірки підприємств разом з Фіскальною службою, Пенсійним фондом, поліцією України та органами місцевого самоврядування.

Наразі в Україні працюють нелегально приблизно 30-50% робітників. Це позбавляє людей ряду гарантій, таких як гідна пенсія, оплата відпусток, лікарняних, понаднормових, компенсації у разі скорочення та, власне, часто самої зарплати. Тож детінізація праці є вкрай важливим кроком. Однак, як підкреслюють активісти «Соціального руху», озвучених Кабміном мір буде недостатньо. Застосування навіть чинного законодавство буде неефективним з політичних міркувань. Більше того, чи не найбільше нелегальна зайнятість розповсюджена на будівництві, де у разі нещасного випадку постраждалий чи його сім'я не зможете розраховувати на компенсацію. Однак у владі чимало лобістів будівельної галузі, тому інспектори праці рідко навідуються на такі об'єкти. Згідно оголошеного плану, з 5 жовтня 2018 р. уповноважені органи перейдуть до більш інтенсивних перевірок. Втім, як наголошують активісти, заявлений підхід Кабміну, головним чином посилення перевірок Держслужби з питань праці поліцією, може дозволити проходити на об'єкти з найбільш кричущими порушеннями, які до цього, наприклад, були недоступними через охорону.

– Розпорядження вказує, що активні дії вчинятимуться лише через місяць. Зараз влада обіцяє зосередитись на інформаційно-роз'яснювальній роботі, хоча роботодавці давно вже повинні були засвоїти правила та дотримуватись їх. Позитивом є можливе посилення співпраці ДФС та поліції, адже ці силові органи мають значно більше повноважень по отриманню документів та проходженню на об'єкти. Мінусом є низька довіра до цих структур через корупційні скандали. Повноваження інспекторів праці потрібно делегувати профспілкам. Зазначимо, що дане розпорядження не створює нових правових норм. Тоді як експерти МОП закликали суттєво змінити законодавство у цій сфері у бік посилення санкцій. Так, штрафи повинні застосовуватись в залежності від розміру підприємства, а за неоформлення вагітних працівниць покарання теж має бути вищим. Рекомендується також не допускати до тендерів недобросовісних роботодавців. Більше цікавих пропозицій міститься у нещодавньому дослідженні МОП щодо України. Бізнес пророкує, що значна увага буде приділена викриття псевдо-цивільних угод. Тому проговорюється можливість використання підрядників на умовах аутстафінгу. У разі накладення штрафу на підрядника велика компанія-користувач не постраждає, а підрядник буде просто ліквідований. А найголовніше – запровадити презумпцію наявності трудових відносин (якщо не доведено зворотнє) та заборонити цивільно-правові угоди на виконання робіт з підвищеною небезпекою. Слід нагадати, що при зверненні до суду з вимогою встановити факт трудових відносин громадянин мусить сплачувати судовий збір, що знеохочує захист своїх прав, – вказує юрист «Соціального руху» Віталій Дудін.

Однозначно кроки Уряду свідчать про те, що обраний курс на боротьбу з тіньовою зайнятістю є правильним, а приховувати масштаб порушень від ЄС і МОП стає неможливо. Нагадаємо, що 5 жовтня минулого року «СР» вступив у судовий процес на захист нового порядку інспектування у сфері праці.

Новости по теме

Популярные новости

Новости о войне

Последние новости