Окремі регіони України можуть лишитися без картоплі

  1. Главная
  2. Архив
  3. Социалка
  4. Окремі регіони України можуть лишитися без картоплі
19:00, 15.08.18
kurkul.com

Посуха, від якої страждає вся Європа, не оминула і Україну. Так, виробники картоплі зі східних регіонів можуть втратити урожай картоплі.

Про це повідомляє «Інфо-Шувар», передає kurkul.com.

- Професійні виробники констатують зменшення кількості бульб, втім, їх товарність, станом на середину серпня, цілком задовільна. Крім того, ситуація досить не рівномірна в розрізі регіонів: на Сході насадження картоплі більше постраждали від посухи, а на Заході, який вважається одним з головних виробничих регіонів в країні, врожайність приблизно дорівнює показникам минулого року і у фермерів, і у населення», — розповідає керівник департаменту маркетинг-аналітика гуртового ринку «Шувар» Тетяна Гетьман.

Вона додала, що вартість картоплі на гуртових ринках знаходиться у майже на рівні 2017 р.

- Найбільш постраждали від спеки фермери на Сході України, вони не впорались із наслідками посухи, бо мали проблеми із зрошенням. В цьому регіоні температура ґрунту деколи досягала 60 °С, розвиток бульб призупинився ще у червні, а частина картоплі просто спеклась в землі, — наголосив керівник комерційних проектів компаній «Агріко Україна» Віктор Різник.

За його словами, на Заході ситуація значно краща, дощі, які розпочались в другій половині літа нівелювали негативний вплив високих температур.

За словами виконавчого директора Української асоціації виробників картоплі (УАВК) Оксани Руженкової, цього року масове збирання картоплі розпочнеться дещо пізніше, ніж зазвичай.

- Проблемна картопля буде реалізовуватись в першу чергу, її цього року буде досить багато. І це серйозна загроза для перекупників, адже вражена фузаріозом картопля буде зберігатись не довго — до грудня максимум. Тобто, вже у другій половині сезону ціна картоплю може бути вищою від тієї, що сформується восени. Але на задовільну ціну зможуть розраховувати в основному продавці якісної картоплі, продавати дрібну буде набагато важче, — розповіла Оксана Руженкова.

Експерти наголошують, що зменшення пропозиції картоплі в цьому сезоні слід очікувати також через тенденцію до скорочення виробничих площ в комерційному секторі.

Нагадаємо, за рік картопля в Україні подешевшала на 30%.

Новости по теме

Популярные новости

Новости о войне

Последние новости