Податок на виведений капітал - початок кінця спрощеної системи?

  1. Главная
  2. Архив
  3. Политика
  4. Податок на виведений капітал - початок кінця спрощеної системи?
12:43, 11.07.18
Олег Добровольський

Запропонований законопроект про податок на виведений капітал запроваджує реалізацію давньої мрії багатьох прибічників скасування спрощеної системи оподаткування.

Про це у своїй колонці на сайті Кореспондент пише партнер юридичного об’єднання ID Legal Group Олег Добровольський.

04-го липня 2018 року Президент України публічно проголосив та 05-го липня передав на розгляд профільному комітету ВР України проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо податку на виведений капітал (ПВК).

Резонансною нормою, на думку експерта, може виявитись запровадження обов’язку для платників ПВК оподатковувати перераховані кошти на користь фізичних осіб, що застосовують спрощену систему оподаткування та є пов’язаними особами.

- Тобто створюються передумови, за яких для спрощенців доходи будуть оподатковуватись за ставкою єдиного податку 5% як і раніше, але додатково підлягатимуть оподаткуванню і виплати на таких контрагентів, - зазначає він.

На думку експерта, це може докорінно змінити схеми роботи багатьох вітчизняних компаній, які залучали спрощену систему оподаткування для фінансування виплат з оплати праці, оскільки головною перевагою спрощеної системи оподаткування була саме відсутність контролю за напрямком витрачання коштів.

Свою точку зору експерт підкреслює і конкретними цифрами. На сьогодні компанія використовує контрагента-спрощенця (ФОПа) для отримання готівки в обіг, вона втрачає на цьому максимум 6% (5% єдиного податку та 1% розрахунково-касове обслуговування банку), то із запровадженням запропонованих змін ціна такої готівки стане 26% (5% єдиного податку, 20% ПВК та 1% касове обслуговування). Така вартість готівки буде абсолютно неконкурентною і роботодавцю простіше буде виплатити легальну зарплату, сплативши за неї 22% пенсійного внеску, поклавши прибуткові податки (ПДФО та ВЗ) на плечі фізичної особи, як це передбачено чинним законодавством.

- На моє глибоке переконання, якщо внаслідок запровадження податкових змін така норма залишиться у ПКУ, то для багатьох компаній залучення спрощеної системи втратить сенс. Мета відходу від спрощеної системи оподаткування буде досягнута, - констатує Олег Добровольський.

На думку керівника юридичного об’єднання, такі норми викличуть суттєвий резонанс у суспільстві (у прибічників спрощеної системи та дешевої готівки), проте їм буде що протиставити – рівність усіх перед законом, легалізація заробітної плати та зростання наповненості Пенсійного фонду, зростання рівня доходів переважної частини громадян, а не окремих суб’єктів, зростання інвестиційної привабливості країни в цілому.

- Добре це чи погано – висновок у кожного свій, аргументи у кожного свої. Але однозначно можна бути впевненим лише у одному – зміни в системі оподаткування потрібні та зміни мають бути відчутними, - резюмує Олег Добровольський.

Новости по теме

Популярные новости

Новости о войне

Последние новости