Активісти закликають Уряд захистити рибалок в Азовському та Чорному морі від Росії

  1. Главная
  2. Архив
  3. Политика
  4. Активісти закликають Уряд захистити рибалок в Азовському та Чорному морі від Росії
12:15, 20.06.18
Асоціація рибалок України

Про це йдеться у Відкритому Звернення Асоціації рибалок України до центральних органів влади «Безпечне мореплавство. Ні піратству!».

Асоціація рибалок України висловлює серйозне занепокоєння напруженою обстановкою, яка є сьогодні на Чорному та Азовському морі, у зв'язку з затриманнями ФСБ РФ українських рибалок. Якщо терміново не почати робити зусилля по нормалізації безпеки рибного морського промислу, ситуація може вийти з під контролю, що призведе до непередбачуваних наслідків. На даний момент є реальна загроза свободі та життю рибалок що ведуть промисел в українських водах Азовського моря. У будь-який момент вони можуть бути захоплені прикордонниками ФСБ Росії. Такі дії суперечать і грубо порушують всі норми міжнародного і морського права, зокрема Конвенцію ООН з морського права. Але, тим не менш вони сьогодні мають місце.

Факти: 3.5.2018 року рибалки з Очакова: Новицький Віктор Валентинович, Калиниченко Сергій Євгенович, Скрипник Руслан Валерійович, Блок Олег Васильович, Отічко Геннадій Іванович вийшли в Чорне море на рибальській мотофелюгі ЯМК-0041 для здійснення промислу камбали калкан. На наступний ранок вони були затримані російськими прикордонниками і відбуксируванні до Криму, за нібито браконьєрський промисел риби в економічній зоні Російської Федерації. За даними Державної прикордонної служби України їм інкримінують цілу низку злочинних дій, а саме: порушення державного кордону Російської Федерації, браконьєрство і навіть ... тероризм.

11.05.2018 о 6.00 надійшла інформація від місцевого населення про не повернення з моря двох осіб, а саме Палько Миколи Миколайовича та Луценко Олексія Геннадійовича, які 10.05.18 о 5:30 на мпз Амур ЯЗП-2911 (приписаний до об'єкту базування №87) вийшли в море з території бази відпочинку «Іскра» Бердянської коси, напрямком 130—132° від шпиля Бердянської коси на відстань 11—24 км. Останній час коли працював їх мобільний телефон 18:36 10.05.18. Родичами отримано повідомлення що Палько М.М та Луценко О.Г. затримані ФСБ РФ та знаходяться в м Єйськ.

З огляду на характер і тяжкість висунутих нашим рибалкам звинувачень, а так же специфіку російського судочинства, можна очікувати, що нашим землякам може загрожувати перспектива бути засудженими на багато років і відбувати покарання в Росії. Статистика вироків російських судів щодо громадян України свідчить саме про таку сумну перспективу ...

Хочемо нагадати, що Азовське море має важливе значення для вітчизняного рибного промислу. У 2017 році на водоймах України було виловлено 81 875 тонн риби, з яких 37 537 тонн було спіймано на Азовському морі (на Чорному морі - 5 253тонни).

На даний момент на морі не ведеться активний промисел внаслідок нерестової заборони. Фактично все літо буде проводитися епізодичний меліоративний прибережний лов. Але з 15 серпня всі українські рибопромислові судна вийдуть на промисел бичка, який в основному ведеться в виключній (морській) економічній зоні України. Вони все можуть стати легкою здобиччю для прикордонної служби ФСБ РФ. Так само необхідно відзначити, що традиційно лов хамси проводиться переважно на виході з Керченської протоки, що створює додаткову небезпеку для наших вітчизняних рибалок. (У 2017 році було виловлено понад 2 000 тонн хамси).

ЗАКЛИКАЄМО органи Центральної влади, зокрема: Міністерство закордонних справ України, Державної прикордонної служби України, Державне агентство рибного господарства України терміново створити Робочу групу по розробці шляхів розв’язання даною ситуації, з обов’язковою участю в неї представників профільних громадських організацій та рибопромислових підприємств Азовського та Чорного моря.

Міністерство закордонних справ України прописати покрокові дії, які необхідно виконати для звільнення наших рибалок з полону, підтримати їх і домогтися як найшвидшого звільнення і повернення на Батьківщину. Всі заходи проводити максимально відкрито і гласно, підключаючи до них профільні громадські організації. Тісно взаємодіяти в цьому питанні зі ЗМІ.

Державної прикордонної служби України забезпечити безпечне рибальство вітчизняних рибалок на Азовському та Чорному морі. Провести зустрічі та Кругли столи з рибалками Азовського та Чорного моря.

Державне агентство рибного господарства України спільно з Державною прикордонною службою України повинно розробити та розповсюдити серед рибалок на Азовському та Чорному морі Рекомендації «10 перших кроків якщо ви зіткнулися з піратством». Провести на місцях роз'яснювальну роботу серед працівників рибо добувних компаній що виловлюють рибу на Азовському та Чорному морі.

****

- Сьогодні спостерігається затишшя з боку ФСБ РФ на Азовському і Чорному морі. Але, воно оманливе. Під час Чемпіонату світу з футболу Росія не хоче привертати до себе міжнародну увагу негативного характеру. Але як тільки Чемпіонат закінчиться, як знову наші вітчизняні рибалки опиняться в зоні ризику, і їх в будь-який момент можуть заарештувати і потягти в води сусідньої держави.Тому у наших чиновників є час почати інтенсивно шукати шляхи вирішення проблеми безпечного рибальства в Чорноморсько-Азовському басейні. На жаль сьогодні не спостерігається активності з їх боку у вирішенні цього питання ... - йдеться у зверненні.

Новости по теме

Популярные новости

Новости о войне

Последние новости