​Діти створили понад 20 проектів “розумних міст” під час фестивалю ARCHIKIDZ!

  1. Главная
  2. Архив
  3. Жизнь
  4. ​Діти створили понад 20 проектів “розумних міст” під час фестивалю ARCHIKIDZ!
15:57, 06.06.18
Соцпортал

2-3 червня у Києві вдруге відбувся міжнародний архітектурний фестиваль ARCHIKIDZ!, що зібрав на одному майданчику прогресивних дітей та батьків, провідних архітекторів, урбаністів та інноваторів для творчої колаборації. В рамках фестивалю діти віком від 7 до 14 років взяли участь у майстер-класі “Велика архітектурна майстерня”, під час якого створювали проекти “розумних міст” у співпраці з сучасними містобудівельниками. За два дні маленькі та юні архітектори презентували більше 20 проектів. Діти втілювали власні ідеї міст у хмарах, біополісів навколо зелених зон, де використовуються природні джерела енергії, функціонують екологічно чисті міста для відпочинку та навчання тощо.

- Ми організовуємо цей фестиваль, оскільки впевнені, що архітектура може бути не тільки предметом, а й інструментом для розвитку творчого і критичного мислення. Ми вчимо дітей думати і діяти як архітектори - застосовувати одночасно уяву і алгоритми реалізації мрії у реальність. Наші маленькі учасники тим часом пропонують нам проекти міст, про які дорослі лише тихо мріють. Архітектори, з якими вони співпрацюють під час майстер-класу, бачать, у яких містах насправді хочуть жити діти. Так архітектура стає ближче до людей. Чому наш фестиваль актуальний саме зараз? Він розвиває не лише творчість, а й вчить поважати місто і дбати про нього. Мова йде не тільки про дітей. Дорослі також змінюються, адже вони беруть приклад зі своїх дітей. Образ Києва та його архітектура безпосередньо пов'язані з тим, наскільки городяни активні та залучені у міське життя. Цю ідею ми транслюємо як маленьким, так і дорослим учасникам фестивалю, - говорить співорганізаторка ARCHIKIDZ! Юлія Рукавіцина.

Цього року “Велику архітектурну майстерню” проводили як українські, так й іноземні фахівці з популяризації урбаністики в освіті. Своїми знаннями поділилась архітекторка з Іспанії Долорес Вікторія Руіз Гаррідо. Вона заснувала програму “Little architect”, яку використовують у початкових школах Великої Британії. Її досвід лише підтверджує думку про те, що вивчення архітектури не лише розвиває творчість у дітей, а й формує новий клас активної і креативної громади.

До архітектурного фестивалю долучився цього року відомий український художник Антон Логов. Під час заходу, доки діти “будували” міста, він створював інсталяцію “Мегаполіс”, яка уособлює сучасне велике місто. Після архітектурного майстер-класу гості долучались до арт-хепенінгу з художником. Разом вони створювали інсталяцію «Майбутнє вже зараз», що виражає потребу говорити про дії людини, направлені у післязавтра. Ці роботи доповнили візуальним змістом фестиваль та звернули увагу відвідувачів напроблеми взаємодії людини з простором.

На фестивальному майданчику протягом двох днів творчі студії та майстерні, яких об’єднує інноваційний підхід, залучали гостей до відкритих майстер-класів та воркшопів. Діти і дорослі створювали авторські конуси з майстрами Woka Woka та грались в архітектора в студії Archigra. У наметі “Креативної міжнародної дитячої школи” маленькі винахідники збирали роботів-сумоїстів. Доки хтось робив “одяг” для світильника в “Абажурній майстерні”, інші будували паперові вежі в арт-студії “Нова”. Найменші учасники розмальовували дерев'яні фігурки та будували історичну споруду Києва разом з компанією “Дніпро-М”, після чого залучались до стем-практик та ігор з конструкторами на майданчику “Лемурашник”. На фестивалі Дім “Майстер Клас” запропонував гостям символічну подорож у королівство Великої Британії– відвідувачі могли примірити костюм випускника університету та зробити фото зі справжньої британської телефонної будки. Доки діти працювали з архітекторами та урбаністами, батьки брали участь у дискусіях та лекціях від інженерів, педагогів та інноваторів. Фестиваль став справжнім святом творчості та натхнення.

ARCHIKIDZ! - це міжнародний рух, який інтегрує досвід провідних архітекторів, дизайнерів, урбаністів та митців з усіх континентів для розвитку нової освітньої платформи. Фестиваль, створений у 2011 році в Амстердамі, сьогодні має понад 40 міст-резидентів, до переліку яких долучився минулого року Київ. На території України фестивальний рух досяг меж нових міст - захід вперше пройде у Дніпрі. З 2018 року освітній проект ARCHIKIDZ! є складовою частиною Малої академії наук України. Захід відбувся завдяки підтримці українських та міжнародних компаній, що відкриті інноваційному досвіду та орієнтуються на розвиток креативної економіки.

Новости по теме

Популярные новости

Новости о войне

Последние новости