Рахункова палата зафіксувала величезні борги держави по субсидіям

  1. Главная
  2. Архив
  3. Политика
  4. Рахункова палата зафіксувала величезні борги держави по субсидіям
16:01, 24.05.18

Рахункова палата перевірила ефективність бюджетного фінансування субсидій на оплату житлово-комунальних послуг.

Про це журналістам розповіли упрес-службі відомства.

Рахункова палата перевірила ефективність використання коштівсубвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на надання пільг та субсидій населенню на оплату житлово-комунальних послуг (звіт про результати аудиту розглянуто на засіданні та затверджено рішенням Рахункової палати 15 травня 2018 року). Аудиторами відзначено, що постійно зростає обсяг видатків держбюджету на забезпечення пільг і субсидій населенню на оплату житлово-комунальних послуг. Ця субсидія є найбільшим трансфертом в Україні. Так, наприклад, у 2017 році відповідні видатки становили близько 70 млрд грн, а вже на2018 рік запланований обсяг субвенції становить майже 71 млрд грн. При цьому заборгованість держави перед підприємствами — надавачами житлово-комунальних послуг станом на 01.01.2018 була 26,7 млрд грн (у т. ч. прострочена —11,5 млрд грн), а заборгованість перед 82 тис. сімей (домогосподарств) за невиплаченими їм сумами зекономлених коштів у рамках субсидії за опалювальний період 2016—2017 років – 46 млн гривень.

- Невиконання взятих зобов’язань підриває довіру громадян та суб’єктів господарювання до відповідних ініціатив Уряду, ставить під сумнів обґрунтованість дій щодо розрахунку тарифів на житлово-комунальні послуги, що стало головним чинником значного зростання видатків держбюджету на фінансування житлових субсидій.Така ситуація додатково загострює проблематику, при цьому аудитори відзначають, що частина цих зобов’язань є штучноюі наслідком, зокрема, безгосподарного ставлення до системи обліку комунальних послуг (відсутності лічильників) і непрозорого механізму тарифоутворення (вартості послуг), - вважають у відомстві.

Рахунковою палатою було проаналізовано ситуацію в різних регіонах. На підставі вибіркового моніторингу встановлено, що держава оплачує відповідним надавачам послуг, у середньому по семи областях, які перевірялися, до 30% більше в тих випадках, де немає лічильника і застосовуються показники норм споживання, ніж там, де лічильник є. До цього перекладається тягар у вигляді частини втрат води та тепла в мережах через їх зношеність з постачальників послуг на громадян і держбюджет. Так у 2017 році у діючих тарифах на тепло втрати закладалися на рівні 14,5 %, на воду –до 30 %.

Таким чином, Рахункова палата на підставі аудиторських висновків і відповідного звіту констатує наявність значних резервів для забезпечення ефективності бюджетного фінансування пільг та субсидій і самої соціальної політики держави з цих питань через запровадження належної системи обліку та водночас економічно обґрунтованих, прозорих тарифів.

Представляючи звіт, Андрій Майснер наголосив на тому, що проблеми і відповідальність за їх невирішення не слід розглядати лише крізь призму Мінсоцполітики і Мінфіну. В цій ситуації важливу роль мають відігравати Мінрегіон, НКРЕКП і органи місцевої влади.

- Результати аудиту щодо ефективності використання коштівсубвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на надання пільг та субсидій населенню на оплату житлово-комунальних послуг Рахункова палата оприлюднила на нещодавніх парламентських слуханнях в рамках засідання Комітету ВРУ з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення про ефективність бюджетного фінансування субсидій на оплату житлово-комунальних послуг, який було присвячено темі: «Ефективність системи надання субсидій населенню», - зауважили у прес-службі, додавши, що позиції Рахункової палати було враховано парламентським комітетом в проекті рішення з відповідного питання порядку денного засідання.

Нагадаємо, що на думку нардепів, закон про Антикорупційний суд сьогодні не приймуть.

Новости по теме

Популярные новости

Новости о войне

Последние новости