​Унікальний фільм-постсимфонію «Арка» вперше покажуть в Україні 26 квітня

  1. Главная
  2. Архив
  3. Жизнь
  4. ​Унікальний фільм-постсимфонію «Арка» вперше покажуть в Україні 26 квітня
23:00, 10.04.18
Соцпортал

Короткометражний фільм-постсимфонію «Арка», що був повністю знятий на території Чорнобильської зони відчуження і зібрав нагороди і номінації по всьому світу, вперше покажуть в Україні для широкої аудиторії в день річниці Чорнобильської аварії.

Зйомки проходили в жовтні-листопаді 2016 року під час будівництва захисної арки для зруйнованого четвертого енергоблоку ЧАЕС - у безпосередній близькості від місця аварії, яка сталася в 1986 році. В основу фільму лягла історія хлопчика, що виріс в Прип'яті, музика, спеціально написана для фільму, і кадри кінохроніки.

Фільм «Арка» розповідає не стільки про трагедію, скільки про те, що у зони відчуження є майбутнє. Це спроба зафіксувати час, залишити свідоцтво грандіозності і неповторності моменту. Автор ідеї фільму і продюсер - Ірина Ніколаєнко. Музичний продюсер - відомий український рок-музикант, автор знаменитої рок-версії Гімну України - Микита Рубченко. У співавторстві з композитором Ярославом Мисиком вони написали саундтрек до фільму - постсимфонію «Арка». Її основою стали звуки декількох унікальних об'єктів Зони відчуження. Записали і виконали музику колектив Микити Рубченко і Український етно-симфонічний оркестр. За зйомку фільму відповідала команда на чолі з режисером Антоном Шатохіним та кліпмейкером Радиславом Лукиним. Виконавець головної ролі - Євген Сичов.

ЦІКАВІ ФАКТИ ПРО ФІЛЬМ

Арка, що дала назву фільму, - це найбільша мобільна наземна конструкція в світі з прольотом в 257 метрів, заввишки 109 метрів (35-поверховий будинок), довжиною понад 160 метрів (півтора футбольних поля) і вагою понад 36 тисяч тонн. Арка - це частина складної інженерної системи новий безпечний конфайнмент. У листопаді 2016 року вона накрила застаріле «Укриття» над зруйнованим енергоблоком.

Унікальні акустичні властивості Арки і охолоджувальної споруди - градирні - враховувалися при створенні постсимфонії: швидкість акустичних відображень задала темп твору.

Підготовка до зйомок фільму зайняла два місяці. А знятий він був усього за тиждень.

На час зйомок фільму будівництво Арки не припинялося ні на хвилину. Через три тижні після їх закінчення Арка зайняла своє проектне положення.

150 осіб взяли участь в створенні фільму. Концертні кадри зняті безпосередньо під Аркою в 300 метрах від реактора.

За півтора року фільм «Арка» отримав 5 перемог і 18 номінацій на міжнародних кінофестивалях Європи, Америки і Азії.

До фільму ввійшли унікальні архівні кадри, частина з них не знайома широкій аудиторії.

Саша-сталкер (Олександр Сирота) супроводжував групу на зйомках. Він знає Чорнобильську зону, як власний дім. Його історія стала частиною сценарію фільму.

У фільмі з'являється Прип'ятський лис Семен. Він абсолютно не боїться людей, виходить до туристів і співробітників станції за їжею, побачити його можна в різних місцях зони відчуження, але найчастіше - біля їдальні ЧАЕС. У лиса є своя сторінка в facebook.

«Арка» стала першим не італійським фільмом, який переміг на Visioni Corte Film Festival в Італії в номінації «Кращий музичний фільм».

УЧАСТЬ У ФЕСТИВАЛЯХ

Ірина Ніколаєнко: «Специфіка формату фільму диктувала список фестивалів, в яких ми могли брати участь. Я дуже рада, що наш фільм отримав такий широкий відгук. Не тільки перемогти, а потрапити в число номінантів цих фестивалів - уже велика перемога».

Перемоги: нагорода Best Music Video: Salento International FILM Festival (Соленто, Італія), Kyiv Film Festival 2017 (Київ, Україна), Creation International Film Festival (Оттава, Канада), California International shorts Festival, (Лос-Анджелес, США), нагорода CortoMusic - Visioni Corte Film Festival (Минтурно, Італія), півфіналіст International Music Video Underground, Париж, Франція.

Номінації: Ficmarc, Malta International Film Festival, Paris Lift-Off Film Festival, Sunlight International Film Festival, Austin Music Video Festival, SEFF - Smaragdni Eco Film Festival, Around International Film Festival, Woodengate International Film Festival, Szczecin European Film Festival, International Nature Film Festival Godollo, Sunlight International Film Festival, River Film Festival, Jecheon International Music & Film Festival та інші.

26 квітня відбудеться не просто прем'єра фільму «Арка» в Україні - на грандіозному концерті «Зона ... Натхнення» на Поштовій площі вперше після зйомок фільму Микита Рубченко виконає постсимфонію «Арка» в супроводі оркестру НАОНІ. Також в концерті візьме участь група ONUKA, яка присвятила темі Чорнобиля кілька композицій.

Новости по теме

Популярные новости

Новости о войне

Последние новости