Чи поверне Кабмін Україні селище в Донецькій області?

  1. Главная
  2. Архив
  3. Оккупация
  4. Чи поверне Кабмін Україні селище в Донецькій області?
12:55, 26.03.18
Stabilization Support Services

Вже цього тижня КМУ може повернути Україні селище Травневе на Донеччині. Без жодного пострілу, простим внесенням змін в своє розпорядження №1085.

Селище Травневе на Донеччині може стати першим в Україні (а може і в світі) населеним пунктом, який був повернений під контроль держави зусиллями чиновників. Мова йде не про загони добровольців, сформовані з працівників апарату Верховної ради чи юридичної служби Кабінету міністрів. Все набагато простіше.

Цього тижня Кабінет міністрів України своїм розпорядженням може повернути контроль України над селищем Травневе. Точніше, повернути саме селище до переліку підконтрольних. Фактичний контроль над Травневим в Генеральному штабі підтверджували ще в грудні 2017 року.

Справа в тому, що з листопада 2014 року відповідно до Розпорядження КМУ за №1085 селище Травневе було внесене до переліку населених пунктів, розташованих на лінії зіткнення. Воно знаходилось в так званій «сірій зоні», але залишалось під контролем України. Однак у лютому 2018 року з незрозумілих причин при внесені змін в розпорядження №1085 селище Травневе було переведене зі статусу підконтрольного Україні в статус населеного пункту «на території якого органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження». По факту чиновники відмовились від частини української території та громадян, які на ній проживають. Мешканці Травневого, а це переважно літні люди, через це втратили останню можливість на соціальну допомогу. Якщо територія непідконтрольна, то і виконувати свої зобов’язання перед громадянами держава не повинна. Така логіка державних службовців загрожувала трагічними наслідками.

Експерти Stabilization Support Services звернулися з листами на керівництво СБУ та МВС з вимогою якнайшвидше виправити жахливу помилку та забезпечити можливість надання соціальної допомоги мешканцям, які стали заручниками бюрократичного недбальства. В офіційних відповідях і СБУ, і МВС запевнили, що необхідні зміни вже надіслані на КМУ і рішення за Кабміном. Сподіваємось, що чиновники знайдуть волю виправити власну помилку та повернути селище Травневе під контроль України.

Напомним, стало відомо, чому Україна не вислала російських дипломатів.

Новости по теме

Популярные новости

Новости о войне

Последние новости