Вчені використовували нанороботів для лікування раку

  1. Главная
  2. Архив
  3. X-Files
  4. Вчені використовували нанороботів для лікування раку
21:30, 13.02.18
Engadget

Дослідники з США та Китаю розробили нанороботів з молекул ДНК, які здатні знищувати ракові клітини.

Такі роботи здатні перекривати постачання пухлини кров'ю і таким чином зупиняти її зростання, повідомляє Engadget.

Ці роботи є плоским листом, який створено з ниток ДНК, а потім згорнуто в трубку, краї якої "зашиті" за допомогою іншого типу молекул ДНК, які відповідають за розпізнавання ракових клітин.

Коли такий робот контактує з раковими клітинами, цей шов розходиться і вміст робота - молекули білка тромбіну - залишає його і починають взаємодіяти з навколишнім середовищем. У місці контакту робота і клітини виникає тромб, який блокує рух крові і не дає поживним речовинам і кисню проникнути в пухлину.

Щоб перевірити свої нанороботи, дослідники ввели їх в мишей, інфікованих клітинами раку молочної залози людини і клітинами раку яєчника людини, а також мишачими версіями меланоми людини і раку легенів. У кожному разі нанороботи продовжували життя мишей і сповільнювали або міняли зростання пухлини.

Крім того, в разі меланоми нанороботи, мабуть, здатні запобігти поширенню ракових клітин в печінці, а з моделлю раку легенів, легені навіть проявили здатність відновлюватися після того, як зростання пухлини сповільнилося.

-Дослідження показує, що нанороботи на основі ДНК - ефективна і безпечна терапія раку... Зараз ми працюємо з біотехнологічною компанією, щоб перетворити цю революційну технологію на ефективний протипухлинний засіб, - підкреслив один з авторів дослідження, представник Пекінської академії наук, Гуанжун Ні.

Крім того, команда показала, що роботи не згущували кров за межами пухлин, і вони не викликали ніяких значних імунних реакцій у мишей. Однак ці роботи поки не тестувалися на людях.

Як повідомляв Соцпортал, ЄС надає 17,2 млн. євро на підтримку науки та інновацій в Україні.

Новости по теме

Популярные новости

Новости о войне

Последние новости