У Києві пройде акція пам'яті вбитих у Росії правозахисників

  1. Главная
  2. Архив
  3. Социалка
  4. У Києві пройде акція пам'яті вбитих у Росії правозахисників
15:54, 17.01.18

Дев’ятий рік поспіль у Києві відбудеться акція вшанування пам’яті правозахисника Станіслава Маркелова і журналістки Анастасії Бабурової, які були вбиті російськими неонацистами у 2009 році.

«19 січня ми вшануємо С.Маркелова і А.Бабурову. Вони боролись проти прихильників расизму і ксенофобії, які використовують методи війни і насильства. Лояльність до подібних явищ уже завдала непоправної шкоди російському громадянському суспільству. І ми не хочемо подібного для нас з вами», – зазначають організатори з «Комітету 19 січня».

Акція розпочнеться у п’ятницю, 19 січня 2018 року о 13.00 у Києві на Михайлівській площі.

«Резонансне політичне вбивство 2009 року стало частиною терору російських ультраправих проти мігрантів, людей інших національностей, людей лівих поглядів, представників ЛГБТ-спільноти. Але проблема неонацистського насильства не обмежується Росією. На жаль, її актуальність в Україні лише зростає. На підконтрольній уряду території саме радикальні праві становлять найвищу небезпеку для громадянських та людських прав. Іноді вони інтегровані до силових структур, а часом діють як легальні політичні групи чи ховаються під іменем «невідомих патріотів». За свої злочини (напади, вандалізм і перешкоджання зібранням) вони не понесли відповідальності», – наголосили активісти.

«Ми розуміємо: виправити це можна тільки разом. Тільки тоді, коли ми не боятимемося казати правду і називати речі своїми іменами. Тільки якщо ми не будемо миритися з несправедливістю та переслідуваннями. Якщо вголос і публічно говоритимемо про це. Адже солідарність, а не страх та лицемірство – це єдиний шанс вибороти свободу і повагу до гідності», – підкреслюють ініціатори заходу.

В акції візьмуть участь представники міжнародних правозахисних організацій, журналісти, соціальні активісти, а також жертви ультраправого насильства в Україні.

Комітет 19 січня – це створена у 2009 р. українська мережа противників дискримінації, що виникла на фоні резонансних політичних убивств у Росії. Учасники ініціативи засуджують агресивну політику Російської Федерації та привертають увагу до злочинів ультраправих в Україні.

Новости по теме

Популярные новости

Новости о войне

Последние новости