Експерти закликають владу заборонити використання трьох токсичних пестицидів в Україні

  1. Главная
  2. Архив
  3. Жизнь
  4. Експерти закликають владу заборонити використання трьох токсичних пестицидів в Україні
11:55, 05.12.17
Соцпортал

Експерти Міжнародної благодійної організації «Екологія-Право-Людина» та Реанімаційного пакету реформ закликали владу заборонити в Україні використання трьох пестицидів, які визнані токсичними в Європі. Заяву було зроблено під час круглого столу «Визнані токсичними в Європі пестициди – безпечні в Україні?», що відбувся у Києві 4 грудня за фінансової підтримки Європейської комісії.

Серед пестицидів, які визнані токсичними в Європі – гербіциди (засоби для боротьби з бур’янами) атразин, гліфосат, ацетохлор, що можуть спричинити рак та є небезпечними для довкілля. Проте в Україні ці та інші шкідливі пестициди інтенсивно використовують агропідприємства. А головне – держава не контролює всі 1092 пестициди, що зареєстровані в Україні. Як наслідок забруднюється вода, повітря, ґрунт, отруюються люди, масово гинуть бджоли.

Один з учасників круглого столу, мешканець Рівненщини Богдан Лимар, наочно представив наслідки цієї проблеми. Він, як і тисячі інших мешканців в різних регіонів України, став жертвою обприскування пестицидами. Внаслідок використання невідомих пестицидів агропідприємством впритул до житлового будинку, Богдан Лимар та його дружина були отруєні, на їхній пасіці загинули десятки бджолиних сімей. За цим фактом порушене кримінальне провадження.

Еколог МБО «Екологія-Право-Людина» Алла Войціховська нагадала, що 3 грудня відзначається Міжнародний день боротьби з пестицидами. «Саме цього дня у 1984 році на пестицидному заводі в Бхопалі (Індія) сталася катастрофа, внаслідок якої загинуло близько 2000 людей. У цей день екологи усього світу проводять акції та протести».

На засіданні Ради ООН 7 березня цього року експерти заявили, що пестициди є причиною смерті 200 тисяч осіб у світі щорічно, вони спричиняють рак, хвороби Альцгеймера і Паркінсона, гормональні порушення, порушення розвитку і безпліддя та закликали країни організувати суворий контроль за особливо небезпечними пестицидами та поступово відмовитися від них.

У зв’язку з цим, учасники круглого столу в Києві закликали владу заборонити використання в Україні пестицидів, які визнані токсичними в Європі, та організувати контроль за використанням усіх пестицидів. Зокрема, запропонували такі рішення.

Міністерству екології та природних ресурсів України:

·включити пестициди атразин, гліфосат, ацетохлор та всі їхні препаративні форми до Переліку пестицидів, заборонених до використання в Україні, а також скасувати їхню державну реєстрацію;

·розробити Порядок здійснення державного контролю за додержанням законодавства про пестициди і агрохімікати, який затвердити Постановою Кабінету Міністрів України;

·ініціювати зміни до законодавства щодо виключення обмеження, мораторію на проведення перевірок державними контролюючими органами суб'єктів господарювання за поводженням з пестицидами та агрохімікатами;

Державній службі України безпечності харчових продуктів та захисту споживачів та Державній екологічній інспекції України:

·акредитувати лабораторії на проведення досліджень пестицидів, що зареєстровані в Україні.

Як повідомляв Соцпортал, експерти вважають, що «зелений» тариф на спалювання сміття суперечить нормам ЄС.

Новости по теме

Популярные новости

Новости о войне

Последние новости