«Притравочні станції»: чому в Україні досі існують «концтабори» для тварин?

  1. Главная
  2. Архив
  3. Социалка
  4. «Притравочні станції»: чому в Україні досі існують «концтабори» для тварин?
16:40, 03.12.17
Соцпортал

​За інформацією зоозахисних організацій, на даний час в Україні існує близько 20 офіційних і 10 неофіційних мисливських притравочних станцій, в яких для проведення іспитів, змагань і притравки мисливських собак використовуються живі тварини.

У багатьох європейських країнах якщо подібні заклади й існують, то із рядом обмежень. Наприклад, притравлювання собак дозволено лише безконтактно через скляну перегородку в норі, коли собака бачить і відчуває, скажімо, лисицю, а вкусити її не може. Загалом у країнах Євросоюзу тварини - це істоти, що мають права, в Україні ж тварина законодавчо прирівнюється до речі.

Журналісти «Соцпорталу» вирішили дізнатися, чому ця ганебна практика досі застосовується в Україні, і як можна змінити цю ситуацію.

За словами директора Київського еколого-культурного центру Володимира Борейка, протягом року на одній притравочній станції знищується близько 24 тварин. А оскільки в країні 20 лише легальних станцій — кількість знищених тварин за рік складає сотні.

- З метою захисту тварин від жорстокого поводження був розроблений законопроект №6598, який нещодавно зареєстрований у Верховній Раді України. Один з блоків цього законопроекту - заборона так званих притравочних станцій, які діють в Україні до цього часу, - додає він.

За словами депутата Київради від «Батьківщини» Марини Кочур, що виступає за заборону діяльності притравочних станцій в Україні, під Києвом також є подібні заклади, зокрема в місті Буча.

- На цих станціях дикі тварини відчувають жахливі муки з примхи людини. Слабкі - гинуть відразу і без боротьби. Вовка випускають до мисливських собак з прив'язаною до пащі дерев'яною дошкою, щоб він не міг захищатися. Це - концтабори для тварин, їх треба заборонити,- наголошує депутат.

Офіційно такого роду заклади називаються "контрольно-випробовувальними станціями для мисливських собак". Їх створення передбачене Статутом Українського товариства мисливців та рибалок. Призначення закладу - підтримання мисливського собаківництва. Тут утримують тварин (як диких: кролики, єноти, лисиці, вовки, куниці, борсуки, ведмеді; так і домашніх: кошенята, цуценята) з метою нацьковування на них собак. Існування таких станцій передбачене ст.34 Закону України «Про мисливське господарство та полювання». Хоча рядом інших нормативних актів встановлена заборона проведення таких дій, наприклад Закон України «Про захист тварин від жорстокого поводження» (ст. 18,20) забороняє нацьковування одних тварин на інших, крім випадків використання мисливських собак на полюванні. Цією нормою й користуються. Однак дії мисливських собак на притравочних станціях до полювання не відноситься.

Окрім того, статтею 299 Кримінального кодексу України передбачається кримінальна відповідальність за нацьковування тварин одна на одну чи інших тварин.

Ця норма унеможливлює існування випробувальних станцій з проведенням притравки собак.

Наразі на розгляді Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи знаходиться законопроект щодо імплементації положень деяких міжнародних угод та директив ЄС у сфері охорони тваринного та рослинного світу, що заборонить притравочні станції.

Проте Мінагрополітики не має намірів закривати мисливсько-випробувальних станції, а також продовжує сприяти варварському знищенню популяції вовка на території України. У своєму листі комітету воно заперечує запропоновані зміни щодо та вилучення вовка зі списку так званих «шкідливих» тварин мотивуючи тим, що останні є розповсюджувачами сказу.

В той же час зоозахисна спільнота наголошує, що найбільш часто на сказ хворіють не вовки, а лисиці, собаки та коти. Зоозахисники України зареєстрували петицію на сайті https://www.change.org “Захистити вовка та барсука”, що зібрала понад 4500 голосів. На думку підписантів вище зазначеної петиції, існування випробувальних (притравочних) станцій в Україні — це повернення до кам’яного віку, це сором для нашої країни, адже Україна — це гуманна країна, в якій немає місця жорстокості.

- Подібне нацьковування може завдавати підневільним тваринам каліцтва, нерідко призводить до смерті. Собаки рвуть звіра, потім звіра віднімають, зашивають йому рани, підліковують і знову пускають в роботу. І так - до моменту, коли, його вже не можуть врятувати, - розповідає Марина Кочур. - Притравка є обов’язковою кваліфікаційною вимогою для отримання документів собаками низки порід. Відтак страждання десятків тварин мають на меті лише підвищення вартості цуценят.

За словами Марини Кочур заборонити діяльність притравочних станцій на місцевому рівні не є можливим, оскільки їх існування передбачене Законом України.

Саме тому, депутат Київради від «Батьківщини», звернулася до Міністерства аграрної політики із проханням:

- розглянути петицію, розміщену на сайті https://www.change.org “Захистити вовка та барсука”;

- підтримати проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо імплементації положень деяких міжнародних угод та директив ЄС у сфері охорони тваринного та рослинного світу)»;

- сприяти забороні в Україні випробувальних станцій з притравкою для мисливських собак, на яких знущаються над іншими тваринами.

Депутат також прокоментувала нещодавню заборону цирків-шапіто з тваринами у Києві.

- Як прихильник будь-яких намагань покращити нормативну базу, яка забезпечує права тварин в нашій державі, я звичайно ж підтримала проект рішення "Про припинення розміщення заїжджих пересувних цирків-шапіто з тваринами на території міста Києва», - розповіла депутат. - В дитинстві мене як і інших дітей батьки водили на вистави до цирків шапіто, проте вже тоді своїми дитячими очима я помітила змучених тварин, рани на їх тілі і відмовилася відвідувати такі заклади.

Депутат нагадала, що Законом України «Про захист тварин від жорстокого поводження» заборонено створення пересувних звіринців і дресирування тварин із застосуванням насилля, але поки не забороняє діяльність пересувних цирків-шапіто. Ухвалене рішення Київради покликане запровадити таку заборону.

- Особисто мені дуже прикро, що лише 66 депутатів з 120 підтримали цю заборону, - додала Марина Кочур.

Нагадаємо, проти існування тварин в цирках та існування притравочних станцій проходили неодноразово багатотисячні протести природоохоронних, зоозахисних організацій, а також самих киян, зокрема 15 жовтня в столиці відбувся Всеукраїнським марш за права тварин, однією з вимог якого стало питання заборони використання тварин для притравлювання та як розвагу.

Гриневич Марія

Новости по теме

Популярные новости

Новости о войне

Последние новости