Офісна субординація: як витримати "кодекс поведінки" на роботі

  1. Главная
  2. Архив
  3. Жизнь
  4. Офісна субординація: як витримати "кодекс поведінки" на роботі
15:02, 22.11.17
Соцпортал

​Субординація – це регламентована система робочих відносин, пов'язаних з ієрархією. При цьому іноді колеги можуть її порушувати, але роблять це ненавмисно, а через, наприклад, відсутність синхронізації і неправильного розуміння. Спеціалісти Міжнародного кадрового порталу HeadHunter Україна пропонують розібратися, що ж таке субординація і на що звертати увагу при побудові взаємовідносин у робочому колективі.

Що таке субординація? Під цим словом розуміють систему службового підпорядкування молодших за посадою – старшим. Це і правила поведінки з колегами, і виконання завдань, поставлених керівником, і взяття на себе певної ролі, і повага того, хто обіймає вищу посаду (до речі, саме цей пункт іноді сприймається ледь не як порушення прав людини). Якщо йдеться про армію та інші силові відомства – тут усе просто: накази не обговорюються, а виконуються. У бізнесі ж, навпаки, від підлеглих чекають і ініціативи, і креативного підходу до поставлених завдань. Яким же чином краще вибудовувати відносини з керівником і підлеглими, без улесливості, але і без панібратства?

Якщо ви – начальник

Часто управлінці можуть обирати для себе один з двох основних видів взаємодії: або жорстку ієрархію і абсолютне підкорення наказам, або занадто високий рівень свободи дій для підлеглих і дружнє спілкування. Обидва ці варіанти у чистому вигляді – не найкраще рішення для ефективного керівництва. Краще постаратися збалансувати їх і, так би мовити, вибрати золоту середину: з одного боку, прислухатися до членів колективу і надавати їм належну повагу, з іншого, – зберігати робочу ієрархію.

Як цього досягти?

  • Не заводьте любимчиків. Намагайтеся з усіма підтримувати рівні і доброзичливі стосунки. Якщо ж до когось ви відчуваєте велику симпатію, постарайтеся проявляти її у неробочий час.
  • Критикуйте наодинці. Не варто відчитувати, а тим більше висміювати співробітника перед усім колективом.
  • А ось хваліть при всіх. Це може бути додатковим стимулом для інших працівників. Але похвала має стосуватися виключно якості виконаної роботи.
  • Проводьте робочі наради, планерки, летючки, але не монологи. Дайте право висловитися кожному.

-Влаштовуйте корпоративні заходи, наприклад, відзначайте професійні свята. Неформальне спілкування допомагає налагодити комунікацію у колективі, але не виходьте за межі етики. Атмосфера у робочому колективі

Якщо ви – підлеглий

У підлеглих також часто зустрічаються перегини у стосунках з начальством: або явна догідливість, або холодність і виключно чітке дотримання посадової інструкції від А до Я. Як же поводитися зі старшим за посадою?

  • Не давайте односкладових відповідей і забудьте про категоричний тон. Керівник може подумати, що до нього ставляться з негативом, а це нікому не подобається.
  • Висловлюйте свою позицію і пропозиції по роботі тактовно і ввічливо, аргументуючи їх, навіть якщо вважаєте, що у якихось питаннях розбираєтеся краще, ніж керівник.
  • У жодному разі не «стрибайте через голову» безпосереднього керівника, це розцінюється як неповага і сумнів у професіоналізмі.
  • Не демонструйте на роботі «позастатутних стосунків», навіть якщо начальник – ваш друг, однокурсник або далекий родич, не принижуйте його авторитет у колективі.

І пам’ятайте, що правильно вибудувана система субординації може стати ще одним інструментом для оптимізації та покращення робочих процесів.

Новости по теме

Популярные новости

Новости о войне

Последние новости