Перший півмарафон у Запоріжжі зібрав 1500 учасників з 9 країн світу

  1. Главная
  2. Архив
  3. Жизнь
  4. Перший півмарафон у Запоріжжі зібрав 1500 учасників з 9 країн світу
11:11, 06.11.17
Соцпортал

5 листопада у Запоріжжі відбувся перший масовий півмарафон - Zaporizhstal Half Marathon 2017. У біговому заході взяли участь близько 1500 учасників, серед яких були як професійні атлети, так і любителі з різних міст України. До заходу долучились бігуни з 9 країн світу, зокрема з США, Туреччини та Молдови.

- Вже 8 років ми проводимо масові бігові заходи в різних містах України. Київ, Дніпро, Одеса, Львів - до списку “бігових” міст цього року долучилось Запоріжжя. Впевнений, захід стане традицією міста. Наша мета - популяризувати цінності здорового способу життя. Вони близькі кожному з нас. Окрім того, такі заходи розвивають спортивний туризм, адже ми запрошуємо учасників з різних міст України та інших країн. У містах, де проходять півмарафони не перший рік, кількість іноземців досягає відмітки 20-30% . У 2016 році ми ініціювали створення бігової Ліги. Цього року вона відбулась вдруге та об’єднала 5 стартів в 4 містах України. У 2018 році ми плануємо розпочати лігу саме з Запорізького півмарафону. Це буде нова сторінка бігової історії України, - коментує генеральний менеджер компанії Run Ukraine Дмитро Черніцький.

Запекла боротьба на головній дистанції 5 листопада тривала між титулованими атлетами України. З перших хвилин сформувалась лідерська п’ятірка, до складу якої увійшли: Роман Романенко, Тарас Сало, Артем Казбан, Олександр Бабарика та Анатолій Бондаренко. П'ятірка лідерів була незмінною до 5 км, після якого Бабарика відстав, а боротьба тим часом посилилась між Романенко та Казбаном. Ближче до фінішу Артем зробив ривок, випередив та виграв у Романенка 5 секунд. Таким чином, переможцем Zaporizhstal Half Marathon 2017 став киянин Артем Казбан, який здолав дистанцію за 1:05:35.8, встановивши власний рекорд. Другим фінішував Роман Романенко з часом 1:05:40.8. Трійку лідерів замкнув Тарас Сало зі Львова з часом 1:07:20.6. Для Тараса це другий півмарафон за тиждень. 29 жовтня він здобув перемогу на Львівському півмарафоні.

“Я брав участь у багатьох змаганнях, проте такого високого рівня організації на українських стартах не бачив. Все було чудово. Траса гарна, проте є підйоми, які не дозволяють показати найкращий результат. Маршрут ідеальний для любителів, демонструє красу міста, його унікальність”, - розповідає Артем Казбан.

Тим часом серед жінок запеклої боротьби не було. Першою у лідери вирвалась Анна Печко - переможниця INTERPIPE Dnipro Half Marathon 2017. Проте вже на 2 км її наздогнала та випередила Тетяна Вилисова, яка у підсумку фінішувала першою серед жінок.

"Сильної конкуренції у мене сьогодні не було. Більшу частину дистанції я бігла в оточенні чоловіків. Траса була цікавою: і підйоми, і схили, і рівний асфальт. На трасі було організовано ідеальне перекриття вулиць. Атлетам ніхто не заважав - ані водії, ані велосипедисти. Таким чином, для спортсменів зменшується ризик травмування. У таких заходах це важливо”, - ділиться враженнями Тетяна Вилисова.

Zaporizhstal Half Marathon 2017 відбувся за ініціативи ПАТ “Запоріжсталь” та під патронатом міської ради Запоріжжя.

"Сьогодні Запоріжжя гідно приєдналося до світового бігового руху. Запорізький півмарафон об'єднав понад 1500 спортсменів не тільки з України, але й з інших країн. Ми разом започаткували нову чудову традицію Запоріжжя, яка увійшла в історію улюбленого міста", - коментує генеральний директор ПАТ “Запоріжсталь” Ростислав Шурма.

“Впевнений, що півмарафон стане традиційним. Такі заходи - своєрідний бренд, який дозволяє презентувати Запоріжжя не тільки в Україні, але і в інших країнах. Вони показують, що у Запоріжжі є не тільки промисловість, але і люди, які займаються спортом”, - сказав мер міста Володимир Буряк.

5 листопада в рамках заходу відбулися індивідуальні старти на дистанціях: 2 км, 5 км, 10 км та 21,0975 км. 213 бігунів взяли участь у благодійному забігу на 2 км, що присвячений збору коштів для 8-річної дівчинки Лізи з синдромом ДЦП. 50% реєстраційного внеску від учасників цієї дистанції будуть направлені на придбання речей першої необхідності для Лізи. Сьогодні дівчинка здолала разом з 60 іншими дітлахами 500 метрів на дитячому забігу. Окрім того, для маленьких спортсменів був організований старт на 1000 метрів. Для тих, хто цінує активне сімейне дозвілля, організатори запропонували сімейний забіг Family Run 2 km, участь у якому була доступна для кожної родини.

Маршрут головної дистанції, 21,0975 км, пролягав вздовж знакових місць Запоріжжя та включав три мости, що поєднують “зелені” зони міста з сучасними районами. Учасники з інших міст побачили мальовничі куточки Запоріжжя, відкрили для себе легендарну Хортицю та індустріальну ГЕС.

Окрім незабутніх емоцій та задоволення від маршруту, фінішери головної дистанції (21, 0975 км) отримали призи та унікальну пам'ятну медаль із зображенням Хортиці. Переможців за перше місце нагородили грошовим призом у розмірі 5 тисяч гривень. Загальний призовий фонд змагання складає 30 000 гривень.

Учасники із Запоріжжя поборолися за звання лідера Кубка міста (City Cup). Переможцем серед чоловіків став Вадим Сапа, а найшвидшою жінкою із Запоріжжя стала Лариса Жалинська.

Біг доступний кожному, незалежно від віку. Своєю участю сьогодні вразили не тільки маленькі спортсмени, а й бігуни похилого віку. Найстаршим учасником заходу став Микола Панасейко 1934 р.н. Він здолав 10 км за 58 хвилин і 30 секунд.

Традиційно на маршруті півмарафону були організовані пункти харчування та гідратація для спортсменів. Понад десять ящиків апельсинів, бананів та яблук, що не були використані атлетами, організатори передали після заходу Запорізькому військовому госпіталю.

В організації заходу задіяні 257 волонтерів, 197 співробітників поліції, 11 карет швидкої допомоги, 20 співробітників Червоного хреста.

Новости по теме

Популярные новости

Новости о войне

Последние новости