Безпілотні автомобілі: реальність і фантастика

  1. Главная
  2. Архив
  3. X-Files
  4. Безпілотні автомобілі: реальність і фантастика
22:30, 15.07.17
dw.com

Машина без водія - ідей та проектів чимало, тож боротьба за лідерство на ринку лише починається. Перші прототипи безпілотних автомобілів уже випробовують, але зовсім без людини вони ще не можуть впоратися.

Лише уявіть, як би добре жилося, коли б у вас був власний водій. Зручно вмощувалися б собі в авто, читали газету, гортали соцмережі чи куняли, поки вас везуть крізь неспокійний трафік. У майбутньому це, ймовірно, буде доступним суттєво більшій кількості людей. Пересування з комфортом, надійність і безпека, менше шкоди довкіллю - усе це обіцяють безпілотні машини. Автономні, або самокеровані транспорті засоби - нова мода, й не лише в автоіндустрії, але багато з її обіцянок досі виглядають фантастичними.

"Традиційна" автопромисловість шукає допомоги з боку ІТ-індустрії, як-от від Microsoft чи Deutsche Telekom. Тим паче, на ринку стає дедалі тісніше від конкуренції. Такі перевізники, як Uber, не раз презентували свою роботу над безпілотними авто. Не відстають від пошуків нових бізнес-моделей і такі цифрові гіганти, як Google, Apple чи китайський інтернет-велетень Baidu.

Наскількі самостійні "безпілотники"?

Усі зацікавлені гравці ринку вже випробовують різні машини, які так чи інакше самостійні. Тести проводять у Каліфорнії, Ізраїлі, Китаї та Німеччині. Тож чи можуть уже окремі водії розслабитися і куняти за кермом? Наразі ні - безпілотні автомобілі поки що здатні перебрати на себе лише деякі завдання від людини. Приміром, окремі тестові екземпляри навчилися контролювати "мертві зони", триматися на полосі чи заїжджати на паркувальні місця. Хоча така часткова автоматизація уже не є новинкою - у машинах преміум-класу вона стала буденністю.

До наступного кроку самостійності автомобіля залишилося не так багато. На цьому етапі машина хоч і їхатиме самотужки, але водій муситиме бути щомиті напоготові, щоб за потреби перебрати на себе керування. Тож поспати ще не вийде.

І лише на наступному рівні розвитку технології втручання шофера буде необхідним тільки у певних ситуаціях. У подібних автомобілях, які раніше 2020 року не очікуються, водій уже зможе відволікатися на щось інше.

Кінцевою ж метою вважаються автомобілі, здатні до самостійності навіть у таких складних обставинах, як вулиці великого міста. Але все ж машини, які відвозять власника на роботу, а потім самі їдуть до гаража - це ще фантастика.

Нові партнерства серед виробників

Цифрові виклики у галузі автономного водіння значно підвищують роль постачальників компонентів для автомобілів, показує дослідження Deutsche Bank Research. Розвиток самокерованих автомобілів вимагає значних інновацій, тож в індустрії очікується прихід нових і нових партнерів з інших галузей.

Приміром, німецька BMW співпрацює з виробником мікропроцесорів Intel, постачальником комплектувальних деталей для авто Delphi, ізраїльським розробником систем допомоги водіння Mobileye та німецьким виробником автокомпонентів Continental. Баварська компанія анонсувала, що до кінця 2017 року випустить на випробування чотири десятки високо- та повністю автоматизованих BMW 7-ї моделі.

Німецький концерн Bosch залучений у кілька партнерств: співпрацює з китайською компанією Baidu, бере участь у тестах в США та Японії. У Німеччині Bosch і Daimler планують до 2020 року запустити в серію безпілотні автомобілі.

Google і Apple не пасуть задніх

На цьому ринку з'явилися і геть нові гравці. Google і Apple зі своєю здатністю до інновацій стають потужними конкурентами для традиційних виробників. Відома власними смартфонами та комп'ютерами "яблучна" компанія, за даними ЗМІ, від 2014 року працювала над проектом електромобіля. Тепер же Apple прагне сфокусуватися на безпілотних автомобілях - від квітня корпорація випробовує нові транспортні засоби у Каліфорнії.

Своєю чергою, Google (нині Alphabet) вже давно отримав дозвіл на випробування. З 2009 року інтернет-корпорація тестує на вулицях самокеровані автомобілі та співпрацює з провідними автоконцернами. "Дочка" Alphabet Waymoнещодавно почала переробляти мінівени Chrysler на безпілотні - на них можуть претендувати мешканці Фінікса в штаті Аризона. Наразі ж їх супроводжує досвідчений тест-пілот задля безпеки. Waymo планує переобладнання й автомобілів інших виробників.

Авто без водія дозволять уже в 2019-му?

Технології ще не досягли рівня, коли автомобілі справді можуть бути самостійними. Та й нерозв'язаних питань лишається чимало. За автономної їзди, приміром, збирається дуже багато даних - як вони будуть захищатися та хто матиме до них доступ? І як запобігти тому, щоб хакери не зламували самокеровані авто та не спрямовували їх на власний розсуд?

З етикою теж не все ясно. Наприклад, "розум" автономної машини опиняється в ситуації, коли вимушений обирати - наїхати на людину похилого віку або на хлопчика? Жінку чи чоловіка? Через ці складнощі у Німеччині дозволене лише частково автономне керування. Німецькі законодавці встановили, що системи автоматизації мають бути такими, щоб їх "у будь-який час можна було вимкнути або перебрати на себе управління". Відповідальність - на людині.

За інформацією ЗМІ, США готуються дозволити повністю автоматизоване - без необхідності контролю з боку шофера - водіння від 2019-го. З того самого року в Китаї у Шанхаї використовуватимуть кілька безпілотних автомобілів. Їм дозволять перевозити людей і товари на швидкості до 50 кілометрів на годину. Утім, оператори контролюватимуть їх дистанційно через встановлені на них камери та в разі потреби перехоплюватимуть кермування. З 2021-го на ринок почнуть виходити частково чи цілком автоматизовані авто. Китайські регулятори виходять з того, що вже у 2026-2030 роках самокеровані автомобілі стануть буденністю.

Новости по теме

Популярные новости

Новости о войне

Последние новости