H&M йде в Україну, а Zara і Hugo Boss давно тут. Які «бренди» шиють у нас

  1. Главная
  2. Архив
  3. Политика
  4. H&M йде в Україну, а Zara і Hugo Boss давно тут. Які «бренди» шиють у нас
21:40, 29.06.17
Соціальний рух

Всесвітньо відомий шведський бренд одягу H&M з 2018 року виходить на український ринок. Це додає актуальності питанню умов праці.

Новина, яка, безперечно, порадувала українських модників, дозволяє актуалізувати питання про пошив одягу для західних торгових марок на вітчизняних швейних фабриках.

Так, за даними журналу «Корреспондент» від 6 вересня 2013 року, підприємства Києва, Вінниці, Львова, Полтави та ряду менших міст виготовляли продукція для таких брендів, як Mexx, Next, Top Shop, New Look, Zara, Benetton, Esprit, Hugo Boss, Prado та ін.

За словами заступниці директорки Центру соціальних та трудових досліджень Оксани Дутчак, яка проводила дослідження для правозахисної компанії Clean Clothes Campaign, тенденція до переносу виробництва спостерігалась ще з 90-их. Однак головним поштовхом останніх років стала трагедія в Бангладеші в 2013 році, коли під завалами швейної фабрики загинули більше тисячі осіб.

Побоюючись за свою репутацію великі бренди почали переносити виробництва у Східну Європу, зокрема, в Україну, де залишились добре збудовані радянські фабрики, а зарплата, особливо після девальвації гривні, є найменшою в регіоні.

Тож наразі складається ситуація, коли пошитий в Україні фірмовий одяг цілком відправляється на Захід, а потім частково повертається у вітчизняні бутіки і торгові центри, однак вже вчетверо дорожчим.

Продавати виготовлений одяг напряму на українському ринку фабрикам заборонено. За це їх власники можуть заплатити багатотисячні штрафи. Однак, за словами Оксани Дутчак, часто просто під фабриками відкриті магазини, де продаються речі, які дуже подібні на брендові. Офіційно це не заборонено.

Більшість брендів намагаються не афішувати місця виробництва. Адже тяжкі умови праці, або, що актуальніше для України, мізерні зарплати та понаднормова робота, які ховаються за модними речами, можуть відштовхнути покупців.

Так, Zara та Hugo Boss коментарів щодо свого українського виробництва «Корреспонденту» не надали. Офіційних даних про пошиття в Україні H&M нема. Однак і виключити це за даних умов не можна.

Новости по теме

Популярные новости

Новости о войне

Последние новости