Нові ціни, старі схеми. У чиїх інтересах подорожчання проїзду?

  1. Главная
  2. Архив
  3. Киев
  4. Нові ціни, старі схеми. У чиїх інтересах подорожчання проїзду?
09:58, 01.06.17
Соціальний рух

З 15 липня проїзд у столичному метро подорожчає до 5 грн, а в наземному транспорті до 4 грн. Втім, за розрахунками КМДА, собівартість проїзду в підземці складає 6 грн, тож підвищення може бути не останнім.

За словами заступника голови КМДА Миколи Поворозника, таке рішення пов'язане зі зростанням вартості тарифів на електроенергію, а також підвищенням мінімальної заробітної плати в Україні. Крім того, столичний метрополітен має значні борги через діяльність попереднього керівництва. Компенсувати їх також вирішили за рахунок пасажирів.

Востаннє тарифи в громадському транспорті піднімали у лютому 2015 року, коли аргументація була майже такою ж. "Соціальний рух" нагадує, що перевірити реальні доходи КП "Київський метрополітен", які складаються з оплати проїзду та оренди рекламних площ, неможливо з огляду на відсутність відкритої інформації.

Про те, чи допоможе підвищення цін покращити сервіс та підвищити зарплати працівникам, а також чи можна це зробити у інший спосіб, розповіли активісти та співробітники комунальних підприємств.

Андрій Кобиліньський, екс-працівник КК «Київавтодор»:

З одного боку проїзд повинен бути дорожче бо через хронічну нестачу фінансування. Повинен бути якийсь фінансовий потік, що покриває хоча б зарплату персоналу (а вона офіційно підвищилася). Відповідно і витрат повинно бути більше. Але з іншого боку з масштабом невидачі білетів водіями, а також з продажем підроблених квитків, не впевнений, що підвищення проїзду щось дасть. Знову таки ніхто не говорить, скільки прибутку «Київпастранс» отримує. І механізму розподілу цих коштів я не бачу. Як ми не бачимо і доходів КПТ «на стороні» - це здача в оренду приміщень, територій під СТО, склади, а також перепродаж електроенергії та багато іншого. Вирішувати подорожчання проїзду можна тільки після повного і незалежного аудиту.

Артем Тідва, активіст "Соціального руху":

Комунальний громадський транспорт не має бути самоокупним. В цьому його відмінність від приватного транспорту. Він існує для задоволення потреб громадськості, а значить, повинен дотуватись з державного бюджету. Більш того, Обань (Франція), Ченду (Китай), Хасельта (Бельгія), Познань, Жори та Зомбки (Польща), Таллінн (Естонія), Тайчжун (Тайвань) - це неповний список міст, де вже не перший рік громадський транспорт безкоштовний. Адже транспорт - це лише засіб «доставлення» найманого працівника на робоче місце і на рекреацію. Функціонування економіки неможливе без переміщення творців/видобувачів капіталу на роботу. Суть і мета держави - функціонування економіки. Тому вона повинна забезпечити громадян правом на безкоштовний проїзд. З "рентабельним" підходом до транспорту можна встановити і плату за вхід на роботу.

Працівники Куренівського депо КП «Київпастранс»:

Для працівників з підвищенням тарифів майже нічого не змінювалося. При цьому виручка істотно зросла. За приблизними підрахунками, коли проїзд був 1,5 грн водії отримували 5% від плану кондуктора, а коли став 3 грн, то ми вже отримували тільки 2,5% від плану. З кожним підняттям зарплати зменшували премію і знімали надбавки. Наприклад, у 2008 році тарифна ставка становила 17,23 грн за годину. Вже в 2016 році вона склала 29,54 грн за годину. При цьому премія виглядала таким чином: у 2008 році - 85%, в 2015 р - 25%, а в 2016-2017 - 30%. У доларовому еквіваленті все ще сумніше. Зарплата до підвищення тарифів становила в 2008 році $ 1000, тоді як 2016 році знизилася до $ 200.

Як зазначає “Соціалний рух”, до “Київпастансу” в плані прозорості надходження прибутків взагалі виникає маса питань. Так, наприклад, розслідування фактів списання майна відбувається вкрай підозріло. Нещодавно вибухнув скандал навколо тролейбуса Skoda, порізаного на металобрухт. Примітно, що розслідувати даний факт буде Сергій Майзель, який в зазначений період часу очолював підприємство. Крім того, отримати навіть самим працівникам інформацію на запит про фінанси підприємства неможливо. Так, на території Куренівського депо знаходиться маса фірм, а також ресторан. Однак на питання, куди витрачаються кошти, прийшла відписка.

Новости по теме

Популярные новости

Новости о войне

Последние новости