​Незалежні профспілки проводять кампанію «Захистимо право на страйк в Україні»

  1. Главная
  2. Архив
  3. Социалка
  4. ​Незалежні профспілки проводять кампанію «Захистимо право на страйк в Україні»
16:45, 05.04.17
Соцпортал

У 2014 році сталася історична для України та міжнародного профспілкового руху подія: члени незалежної профспілки, співробітники авіакомпанії «АероСвіт» виграли справу щодо права на страйк у Європейському суді з прав людини (ЄСПЛ). Це рішення набрало остаточної сили 2 січня 2015 року. Проте сьогодні профспілківці змушені продовжувати боротьбу: вони розпочали кампанію за ухвалення змін до українського законодавства відповідно до рішення ЄСПЛ.

Нагадаємо, у 2007 році співробітники авіакомпанії «АероСвіт» почали боротися проти незаконних звільнень та невиплати зарплати. Але з боку державних органів влади не було реакції на кричущі правопорушення прав працівників. Тому у 2011 році на загальних зборах профспілки було вирішено провести 28 вересня страйк. Звісно, це не подобалося роботодавцю, й дійшло до того, що рішенням Бориспільського суду страйкувати працівникам «АероСвіту» заборонили.

Незалежна профспілка вирішила не опускати руки, й після численних протестів, звернень до органів влади дійшла до ЄСПЛ. Розгляд справи «Тимошенко та інші проти України» тривав два роки й завершився успіхом. ЄСПЛ зобов'язав український уряд виплатити 20 тис. євро колишнім співробітникам авіакомпанії. Але найголовніше: членам незалежної профспілки вдалося захистити право транспортників на страйк.

Для виконання вказаного рішення ЄСПЛ держава Україна зобов'язана внести зміни до законодавства задля гарантування права на страйк. Для цього Кабінет міністрів розробив і погодив з нами необхідні зміни і подав законопроект до Верховної Ради.

«У Верховній Раді України цей законопроект успішно пролежав рік без руху і був відкликаний разом з відставкою Кабміну Яценюка. Хоча в цей час ми вже успішно провели перший історичний страйк в ДП «Зал офіційних делегацій» і отримали гучні результати, оскільки рішення ЄСПЛ автоматично стають частиною законодавства України. Зараз вже понад рік такий самий законопроект лежить у ВРУ без руху, мабуть, чекає відставки Кабміну Гройсмана», - розповів голова Об’єднання незалежних профспілок авіапрацівників Веніамін Тимошенко.

Профлідер також додав, що з 6 по 8 червня відбудеться засідання Комітету міністрів Ради Європи, до порядку денного якого включено розгляд виконання нашою державою рішення ЄСПЛ у справі «Тимошенко та інші проти України».

«Десь у травні ми офіційно повідомимо Комітет міністрів Ради Європи про результати роботи української влади щодо виконання рішення ЄСПЛ, - додав Веніамін Тимошенко. – Маю надію, що разом вплинемо на владу або це зробить вже Рада Європи».

Наразі Об’єднання незалежних профспілок працівників цивільної авіації розпочало профспілкову кампанію та закликає профспілківців і небайдужих громадян разом боротися за ухвалення проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо гарантування реалізації конституційного права людини на страйк» (реєстраційний №4639 від 11.05.2016 р.). Зокрема, кожен охочий може написати листа Голові Верховної Ради України Андрію Парубію (приклад – за посиланням).

До спікера парламенту уже звернулися голова Конфедерації вільних профспілок України Михайло Волинець, а також голова Вільної профспілки залізничників України Володимир Козельський. Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковаська також звернулась до Голови Верховної Ради України з проханням включити до порядку денного найближчого пленарного засідання проект Закону України № 4639 «Про внесення змін до деяких законів України щодо гарантування реалізації конституційного права людини на страйк» для невідкладного його розгляду.

«Право на страйк гарантоване як Конституцією Україною, так і міжнародними законодавчими актами, – прокоментував голова КВПУ Михайло Волинець. – Влада боїться масових страйків, прості пасажири – зупинки потягів чи скасування рейсів. Але так само страйкувати не хочеться простим трудівникам. Для них це – інструмент захисту трудових прав та вирішення наболілих проблем. З власного досвіду можу сказати: якщо є конфлікт чи питання, які ігноруються та не вирішуються довгий час, люди почнуть страйкувати спонтанно. Так було торік на державних шахтах, коли гірникам не платили зарплату. Також хочу звернути увагу на ще одну подію: 28 березня з 6-ї до 18-ї години Вільна профспілка машиністів локомотивного депо Кременчук провела «технічний», або так званий італійський страйк.

Профспілківці підняли проблеми охорони праці та техніки безпеки,технічного стану рухомого складу та забезпечення його запчастинами, заробітної плати залізничників, які працюють у важких умовах. Хіба це все не впливає на пасажирів? Можливо, зупинений страйком старий потяг, літак чи автобус – це також і врятовані життя? Сподіваємося, що парламент ухвалить зміни до законодавства про страйк, і ми матимемо не тільки чіткі правила його проведення, а й справжній соціальний діалог».

Новости по теме

Популярные новости

Новости о войне

Последние новости