Недоліки нового Трудового кодексу в картинках і піснях

  1. Главная
  2. Архив
  3. Политика
  4. Недоліки нового Трудового кодексу в картинках і піснях
16:18, 04.04.17

Проект нового Трудового кодексу, який готують до прийняття Верховною Радою і який має замінити чинний КЗпП, матиме наслідки для більшості населення України.

І наслідки ці, на думку багатьох профспілковців та соціальних активістів, будуть далеко не позитивними. Втім, рядовому громадянину без юридичної освіти побачити їх під товщею спецтермінів досить важко.

Тож активісти "Соціального руху" пропонують наглядні ілюстрації найбільш одіозних норм проекту ТК.

"Дав цим агресивним моделям імена за назвами улюблених пісень: ромашки, листи щастя і т.д. Ніколи не випробовуйте це на живих людях!", - прокоментував юрист та активіст СР Віталій Дудін.

«16 tonns»

Власник зможе прив’язати громадян до робочого місця, якщо оплатить їх навчання.

У відомій пісні йдеться про те, що шахтарі були змушені відпрацьовувати за борги перед company store. Подібну форму залежності передбачає ст.322: у разі направлення на навчання роботодавцем працівник має відпрацювати «погоджений» строк, який має бути «порівняний» з витратами власника. Такий строк не обмежено законом. При цьому прямо не вказано, чи може працівник звільнятись у разі, якщо його не влаштовуватиме оплата праці.

«Ромашки»

Власник може вибудувати схему, за якою один колектив буде розділено між основною «серцевинною» фірмою та «пелюстками»-аутсорсинговими компаніями.

Фізична-особа підприємець укладає договори із зовнішніми (аутсорсинговими) компаніями.

Якщо на кожній зі згаданих фірм працює не більше 50 осіб, то це дає додаткові переваги власнику: - можна скоротити працівників за 1 місяць, а не за 2 (ст.88); власник може домовитись про невиплату вихідної допомоги (ч.2 ст.313); погіршити умови праці можна у будь-який момент, а не із попередженням за 2 місяці (ст.308). Таким чином, певний комерційний проект можуть реалізувати сотні працівників, але вони не зможуть об’єднатись в одну профспілку, а звільнити їх можна буде без проблем.

«Secret Agent Man»

Всіх, хто розповість про умови праці, звільнять як промислових шпигунів.

Як відомо, постанова КМУ №661 забороняє відносити до комерційної таємниці деякі дані, що стосуються сфери праці. Тому ім’я засновників, розмір зарплати, борг із її виплати та всі умови трудового договору буде віднеситись роботодавцями до конфіденційної інформації. Прямо вказано, що відомості про оплату праці інших працівників є конфіденційними (ст.245). ТК передбачає звільнення не лише за розголошення комерційної, а й іншої захищеної законом інформації (ч.2 ст.92). Під «іншою» розумітиметься саме конфіденційна. Паралельно працівника можна лякати адміністративною та кримінальною відповідальністю за розголошення відповідних відомостей.

«Евпатория (Я тебя не скоро позабуду)»

Роботодавець зможе тривалий час тримати на гачку тих осіб, які створили профспілку, шантажуючи їх попередніми порушеннями.

Звільнити працівника можна буде за проступок, допущений ним давним-давно. Максимальні строки притягнення до дисциплінарної відповідальності подовжуються: до 6 місяців з моменту виявлення проступку (ст.351). Сьогодні ж стягнення не може бути накладене пізніше 6 місяців від вчинення порушення! Ст.112 не зобов’язує власника погоджувати звільнення члена профспілки за прогул чи систематичне невиконання трудових обов’язків з профкомом.

«Видели ночь» Можна змусити працювати до ночі та відробити річну норму за кілька місяців без надання відпустки.

Фізособа-підприємець може укласти строковий трудовий договір тривалістю до 2 місяців, який розірвати легше (ст.59). Допускається продовження робочого дня до 12 годин з дотриманням тижневої норми (ст.140). Маніпуляція стає можливою при підсумованому обліку робочого часу. ФОП може встановити обліковий період у рік без згоди профспілк (ст.311): таким чином, за кілька місяців можна змусити відпрацювати близько 2000 годин. Оплата понадурочних відбувається лише при перевищенні норми облікового періоду (ч.5 ст.144). Робота у вихідні відбувається без подвійної оплати (ст.312). З урахуванням характеру роботи працівника можна позбавити щотижневого безперервного відпочинку (ст.160). Після завершення терміну договору відбувається перерва у роботі на 2 тижні (ч.3 ст.60), що не дозволяє визнати відносини безстроковими. Право на відпустку виникає лише при наявності безперервного трудового стажу у 6 місяців (ст.182).

«Письма счастья»

Роботодавець зможе періодично покладати нові обов’язки, залежно від ставлення до окремого працівника. Можна заборонити користуватись соцмережами і звільнити без проблем.

Згідно ст.12 роботодавець може видавати нормативні акти. Він може видавати їх замість колективного договору (ч.3 ст.12). Окрім цього, такі акти можуть стосуватись окремого робочого місця (ч.4 ст.12). Перелік основних обов’язків працівника не є вичерпним: до них віднесено інші обов’язки, передбачені нормативним актом роботодавця (ст.21). При наявності кількох профспілок акти видаються після консультацій з найбільшою з них (ч.2 ст.12). Фактично, додаткові обов’язки можуть бути покладені вже після найму, що суперечить базовим договірним началам у трудовому праві. Працівнику можна заборонити користуватись соцмережами і звільнити за порушення цього правила двічі, а ст.112 не передбачає погодження звільнення з профкомом. Якщо роботодавець не виконуватиме позитивні зобов’язання, взяті на себе актом, то він не понесе відповідальності (адмінштраф передбачено лише за невиконання колективного договору). Передбачається можливість визнання ТД недійсним (ст.45), але не актів роботодавця.

Новости по теме

Популярные новости

Новости о войне

Последние новости