​На Дніпропетровщині знищили унікальну геологічну пам’ятку

  1. Главная
  2. Архив
  3. Социалка
  4. ​На Дніпропетровщині знищили унікальну геологічну пам’ятку
15:30, 04.04.17
Соцпортал

В околицях міста Кривий Ріг невідомі знищили пам’ятку природи «Відслонення аркозових пісковиків». Порушення виявили місцеві краєзнавці-вікіпедисти. Під час огляду об'єкту природно-заповідного фонду, краєзнавці виявили, що його було суттєво пошкождено нелегальним видобутом каменю.

Зокрема, часткової руйнації зазнала скеля, видобуто та вивезено прискельні осипи, знищено дерева та чагарники біля нижньої частини скелі. За слідами вантажівок та екскаватора можна сказати, що видобуток відбувався за допомогою важкої техніки. Аналогічні сліди видобутку було помічено і на інших виходах пісковиків у Широківському районі (біля селища Руднічне), що вказує на системність такої нелегальної діяльності. Інформація про інші нелегальні кар’єри також оприлюднена краєзнавцями за посиланням

Пам’ятка була оголошена на площі 1 га біля с. Новолатівка Широківського району ще у 1974 році. Заповідний статус об’єкту було надано для збереження відслонення аркозових пісковиків на правому березі річки Інгулець.

Охоронне зобов’язання, що міститься в архіві Департаменту екології і природних ресурсів Дніпропетровської обласної державної адміністрації забороняє проводити розробку корисних копалин, будь-яке порушення ґрунтового покриву, рельєфу та геологічних відслонень, знищення та пошкодження дерев, чагарників та трав'янистої рослинності, проїзд всіх видів транспорту, та інші види робіт, що можуть привести до порушення природних зв'язків та ходу природних процесів, втрати наукової, господарської та естетичної цінності території вказаного об’єкту природно-заповідного фонду.

Природно-заповідний фонд, відповідно до чинного законодавства знаходиться під охороною держави, та є національним надбанням всього українського народу. Пошкодження територій ПЗФ тягне відповідальність відповідно до ст. 252 Кримінального Кодексу України.

Міжнародна благодійна організація «Екологія-Право-Людина» звернулася до Генеральної прокуратури України з вимогою ініціювати судові позови щодо припинення нелегального видобутку корисних копалин на території Новолатівської сільради та суміжних з нею територіях (зокрема і біля селища Руднічне), стягнення завданої шкоди та відновлення об’єкту природно-заповідного фонду «Відслонення аркозових пісковиків», а також вжиття органами прокуратури інших заходів для захисту інтересів держави представницького характеру.

Більше про пам'ятку.

Новости по теме

Популярные новости

Новости о войне

Последние новости