Фонд соцстрахування намагається уникати виплат постраждалим робітникам - активіст

  1. Главная
  2. Архив
  3. Социалка
  4. Фонд соцстрахування намагається уникати виплат постраждалим робітникам - активіст
21:16, 20.03.17
Соціальний рух

Фонд соціального страхування регулярно подає до суду, намагаючись уникнути виплат постраждали на виробництві чи родичам загиблих робітників.

Про це на свої сторінці в Facebook пише експерт з трудового права, активіст Соціального руху Віталій Дудін.

“Якими критеріями оцінюється ефективність Фонду соцстрахування від нещасних випадків? Гадаю, не надто гуманними. Посадовці фонду активно звертаються до суду й вимагають скасувати акти про нещасні випадки, адже вони зачіпають їх майнові інтереси”, – зазначає експерт, наводячи наступний приклад.

“Рік тому у Сумах загинув промисловий альпініст, який виконував штукатурні роботи на висоті 6 поверху. Офіційно він, ясна річ, не працював. Держпраці проводить перевірку і не виявляє порушень”, – пише юрист.

За його словами, лише пізніше прокуратура відкриває кримінальну справу через виконання небезпечних робіт з порушеннями правил і перевірку доводиться провести вдруге.

“Накладається штраф 41,3 тис. грн за порушенням норм КЗпП. АЛЕ! Упевнена у своїй правоті компанія „Баск Ф” оскаржує штраф до суду. Доводить, що відносини були цивільні. Працівник не подав трудову книжку, отже й оформлюватись він не бажав (ніби не наймач за це має відповідати). І взагалі перевірка Держпраці незаконна, бо діяв мораторій на перевірки. Всі суди роботодавець програв. Проте окремі державні органи намагались добитись протилежного: апеляційну і касаційну скарги подавав Фонд соцстрахування від нещасних випадків, щоб не виплачувати компенсації родичам потерпілого!“, – підкреслює Дудін.

Він наголошує,що такі випадки не є поодинокими.

“На сайті органу сказано, що у 2016 р. кількість виплаченої одноразової допомоги зменшилась на 44% (всього її отримують близько 350 сімей). Не важко здогадатись, якими методами досягається така економія. Показово, що у 2016 році заохочувальну відзнаку „Краще управління” отримує трудовий колектив управління виконавчої дирекції Фонду в Одеській області. Одесити відомі, зокрема, тим, що позбавили у 2014 році виплат комбайнера, що отримав інвалідність. Під час „результативного” 2016 року вони виграли ще одну подібну справу. Сторожа підприємства збило машиною. Суд визнав, що відносини були цивільно-правовими (вахтер-фрілансер). До речі, виплати в Одесі – найнижчі серед міст-мільйоників (101,6 млн грн)”, – зазначає юрист.

За його словами, на тлі деяких подій особливо цинічно звучить фраза про те, що „Фонд прикладає максимум зусиль, щоб забезпечити в повному обсязі гарантії потерпілим”.

“При цьому для того, щоб відбілити свою репутацію на сайті Фонду створили рубрику „Про нас пишуть і говорять”, де громадяни дякують чиновникам за виконання їхніх прямих обов’язків. Як я розумію, декому хочеться отримати премію за рахунок трагедії сімей постраждалих. Але як це узгоджується із соціальністю держави? Сподіваюсь, у пеклі це питання не залишать без уваги”, – пише активіст.

Якими критеріями оцінюється ефективність Фонду соцстрахування від нещасних випадків? Гадаю, не надто гуманними. Посадовці фонду активно звертаються до суду й вимагають скасувати акти про нещасні випадки, адже вони зачіпають їх майнові інтереси.

Новости по теме

Популярные новости

Новости о войне

Последние новости