На Львівщині знайшли 900-річну реліквію в церкві

  1. Главная
  2. Архив
  3. X-Files
  4. На Львівщині знайшли 900-річну реліквію в церкві
07:12, 03.05.19

В церкві Святої Параскеви у Буську, на Львівщині знайшли бронзовий нагрудний хрест-складень. Він належав священику, а храм на цьому місці стояв з 12 сторічча.

Під час реставрації підлоги в храмі святої Параскеви у місті Буськ будівельники знайшли литий бронзовий нагрудний хрест-складень. Його датують орієнтовно 12-13 століттям, повідомляє релігійно-інформаційна служба України.

Релігійну знахідка була викрита у вівтарі.

Хрести-енколпіони з’явилися на Русі в період поширення християнства. У середину таких хрестів вкладали мощі святих. Археологи кажуть, що в орнаментах, вилитих на прикрасі, закодований духовний спосіб життя на зорі становлення християнської віри серед русичів.

Складна техніка обробки металу також свідчить про високу майстерність ремісників Київської Русі.

Знайдений рельєфно чернений енколпіон із заокругленими кінцями і навершям у вигляді ограненої намистини містить зображення розп’яття на лицевій пластині та вирізьблений хрест на зворотній.

Припускають, що власником хреста був священик, похованій на території старого прицерковного кладовища.

Для міста, у якому знайшли реліквію, вона має важливе значення. Хрест свідчить про те, що вже у ХІІ столітті на Довгій Стороні стояв цей храм.

Однак наразі церква перебуває в аварійному стані. Храм навіть вимкнули від електропостачання, щоб уникнути можливої пожежі через електричне замикання.

Про останні досягнення в світі науки і техніки читайте в розділі #Х-Files на Соцпорталі.

Новости по теме

Популярные новости

Новости о войне

Последние новости