Пенсія в Україні: що потрібно знати українцям

  1. Главная
  2. Архив
  3. Политика
  4. Пенсія в Україні: що потрібно знати українцям
16:21, 28.08.17

Пенсійна реформа передбачає поступове збільшення обов'язкового страхового стажу для виходу на пенсію. Однак у тих випадках, коли людина працювала неповний робочий час, стаж рахують за певним алгоритмом. Про те, як нараховується стаж за неповний день і куди звертатись, щоб його підтвердити, повідомили у Партії Пенсіонерів України.

У випадку, коли особа працювала неповний робочий час ( неповний робочий день, неповний робочий тиждень), прийнята на роботу не з першого дня календарного місяця або звільнена не останнім днем календарного місяця, така особа може здійснити доплату до мінімального страхового внеску за період роботи з 01.01.2004 по 31.12.2010.

Відповідно до частини 3 статті 24 Закону України « Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» № 1058 - IV від 09.07.2003 ( далі Закон ) страховий стаж обчислюється в місяцях. Неповний місяць роботи, якщо застрахована особа підлягала загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню, зараховується до стажу як повний місяць за умови, що сума сплачених за цей місяць страхових внесків є не меншою, ніж мінімальний страховий внесок.

Якщо сума сплачених за відповідний місяць страхових внесків є меншою ніж мінімальний страховий внесок, цей період зараховується до страхового стажу як повний місяць за умови здійснення доплати до суми страхових внесків.

Якщо особа бажає зарахувати неповний місяць роботи до страхового стажу як повний місяць вона подає до управління ПФУ за місцем реєстрації заяву затвердженого зразка. Спеціаліст на підставі даних персоніфікованого обліку про періоди, за які застрахована особа бажає здійснити доплату у сумі, не меншій, ніж мінімальний страховий внесок, складає повідомлення - розрахунок. В розрахунку зазначає суму доплати, яку потрібно сплатити протягом 10 календарних днів на рахунки управління. Після надходження коштів на рахунок управління, зазначена особа формує та подає звіт до Пенсійного фонду за формою Додатку 30 до Інструкції.

У разі коли особа ніде не працювала, не стояла на обліку в центрі зайнятості і немає стажу за певний період, починаючи з 01.01.2004, в такому разі необхідно звернутись до Фіскальної служби за місцем реєстрації для укладання договору про добровільну участь в системі загальнообов'язкового пенсійного страхування. Розрахунок мінімального страхового внеску буде здійснюватись з мінімальної заробітної плати на дату укладання договору.

Наприклад: 3200 x 22% = 704,0 грн. Зазначену суму потрібно помножити на кількість місяців відсутнього стажу і сплатити на рахунок Фіскальної служби. Після надходження коштів на рахунок, зазначена особа формує та подає звіт до Фіскальної служби.

Як повідомляв Соцпортал, Трудовий кодекс доопрацьовано до 2-го читання.

Новости по теме

Популярные новости

Новости о войне

Последние новости