Пологи платні чи безплатні. Як медреформа вплине на майнову дискримінацію

  1. Главная
  2. Архив
  3. Социалка
  4. Пологи платні чи безплатні. Як медреформа вплине на майнову дискримінацію
21:28, 22.08.17
Соціальний рух

Після прийняття у червні в першому читанні законопроекту №6327, який є ключовим для медреформи, ряд видань повідомили про введення плати за планові пологи з 2019 року.

Міністерство охорони здоров'я спростувало дану інформацію, наголошуючи, що відповідно до останньої редакції від 17 липня ведення вагітності та пологи для громадян України, іноземців, осіб без громадянства та шукачів притулку будуть оплачуватись повністю за рахунок держбюджету. Безкоштовною також має бути екстренна, первинна, вторинна (спеціалізована), третинна (високоспеціалізована), паліативна меддопомоги, медична реабілітація та меддопомога дітям до 16 років.

Однак законопроект також передбачає, що програма безкоштовних медичних гарантій розроблятиметься органами виконавчої влади та змінюватиметься щороку, в тому числі у прямій відповідності до фінансування. Меддопомогу, що не входитиме до гарантійного пакету, оплачуватимуть громадяни .

Як наголошує представниця Міжнародної жіночої ліги за мир і свободу та активістка “Соціального руху” Ніна Потарська, це є прямим порушення 49 статті Конституції.

“У статті чітко вказано, що кожен має право на охорону здоров’я, медичну допомогу та медичне страхування. Охорона здоров’я повністю забезпечується державним фінансуванням відповідних соціально-економічних, медико-санітарних і оздоровчо-профілактичних програм. У новій редакції медреформи пом'якшено найбільш одіозні пункти, однак суті це не змінює”, - каже правозахисниця.

Вона наголошує, що зважаючи на хронічне недофінансування медицини, яке становить лише близько 3% від ВВП замість рекомендованих ВООЗ щонайменше 5%, гарантований державою пакет з великою вірогідністю буде надто “аскетичним”.

“Це посилить наслідки майнового розшарування, коли для бідних пацієнтів буде надано окреме менш комфортне лікування. Інакше кажучи, сегрегація за майновою ознакою, і це є дискримінацією. Через фінансування за залишковим принципом якісна медицина вже давно стала привілеєм матеріально забезпечених людей. Замість вимог щодо збільшення фінансування та чітких механізмів боротьби з корупцією маємо лише узоканенням поточного стану речей”, - підкреслює Потарська.

“Тож на практиці до заявленого безкоштовного ведення вагітності та пологів з великою вірогідністю додаватимуться певні платні аналізи, УЗД, плат за анастезію, палату. Тобто те, що вже є зараз. Всім породіллям відомі розцінки на пологи, які лікарі отримує неофіційно. І замість боротьби з корупцією додається відкрита дискримінація”, - вважає вона.

Як раніше повідомляв “Соціальний рух”, головною метою медреформи є економія, адже меморандум з МВФ розуміє медреформу як захід по «зменшенню державного сектору». Комфорт пацієнтів та самих лікарів при цьому стоїть далеко не на першому місці, а ефективність реформи визначатимуть головним чином фіскальні здобутки.

Новости по теме

Популярные новости

Новости о войне

Последние новости