​120 ошуканих сімей отримають свої квартири після 15 років очікування

  1. Главная
  2. Архив
  3. Социалка
  4. ​120 ошуканих сімей отримають свої квартири після 15 років очікування
21:20, 20.07.17
ub.com.ua

В Києві добудують молодіжний житловий комплекс «Академмістечко», який знаходиться на Святошинській пл., 1. Ще 15 років тому понад 120 київських сімей вклали свої кошти в це будівництво, але так і не отримали обіцяного житла. Протягом останніх 10 років всі роботи було заморожено.

Сьогодні за активного сприяння депутатського корпусу Київради до завершення довгобуду залучено інвестора – державну будівельну корпорацію «Укрбуд». В кінці червня замовник будівництва уклав з місцевою владою договори про відновлення оренди земельних ділянок, а також договір про будівництво багатоквартирного житлового комплексу з компанією «Укрбуд Девелопмент», що входить до складу корпорації.

- Ми запобігли спробам відвести землю іншому забудовнику без зобов'язання добудови будинку і передачі квартир потерпілим. Також відхилили пропозиції щодо повернення інвесторам їхніх грошей за курсом п'ятнадцятирічної давнини. Наша позиція була незмінною – шукати забудовника, який добудує житловий комплекс, щоб ошукані кияни отримали свої квартири. Натомість місто надає будівельникам прилеглу ділянку для зведення нового житлового комплексу, що компенсує їм витрати на завершення робіт по довгобуду, - розповів на зустрічі з ошуканими інвесторами секретар постійної комісії Київради з питань бюджету та соціально-економічного розвитку Георгій Ясинський. - Ми зверталися до найбільших забудовників: як комунальних, так і приватних. З усіх погодився «Укрбуд», оскільки вже має досвід завершення кинутих недобудов. І тепер обмануті шахраями люди зможуть, нарешті, отримати свої квартири.

На замовлення нового забудовника була проведена державна будівельна експертиза, яка показала, що технічна можливість продовження будівництва існує. У планах «Укрбуду» не тільки завершення робіт за оновленим проектом до кінця 2018 року, а й подальший розвиток мікрорайону, благоустрій навколишньої території, прокладання нових комунальних мереж та інженерних комунікацій. У житловому комплексі з'являться власна трансформаторна підстанція, спортивні та дитячі майданчики, будуть споруджені підземні паркінги, автостоянка, а також облаштований сквер.

- Добудовувати чужі проекти – це дуже складне завдання з величезною кількістю юридичних і технічних труднощів. Працювати над новим проектом у фінансовому плані набагато вигідніше. Але ми, напевно, єдині, хто має такий досвід. «Укрбуд» добудував вже 4 подібні проекти. Як би це голосно не звучало, але ми на себе взяли соціально відповідальне завдання – повертати людям довіру до будівельної галузі. А тут, до того ж, ми бачимо і гарний приклад самоорганізації інвесторів, і конструктивну позицію депутатів та місцевої влади. Це дозволяє нам вже на початковому етапі зняти частину проблемних питань, – зазначає генеральний директор компанії «Укрбуд Девелопмент» Олег Майборода.

Довідково:

Будівництво молодіжного житлового комплексу «Академмістечко» почалося ще в 1992 році. Спочатку проект фінансувався за рахунок держави, але він так і не був закінчений через припинення бюджетного фінансування. Відновити будівництво вдалося лише в 2000 році - вже після того, як будинок, який спочатку мав складатися з трьох секцій, став чотирьохсекційним. Втім, нові забудовники зі своїм завданням також не впоралися і не змогли закінчити навіть перші три секції (А, Б, В). Добудувати їх вдалося вже лише наступномузабудовнику, який включився в проект в 2004 році та здав їх в експлуатацію в квітні 2005-го.

Що ж до четвертої секції (Г), то її почали зводити тільки в 2002 році. Будівництво неодноразово припинялося, і здебільшого тривало тільки завдяки активним діям людей, які вклали свої кошти в житло в споруджуваному будинку. Але роботи все-таки було зупинено остаточно через нестачу коштів у забудовника. Згодом судом було доведено провину генерального директора будівельної компанії в зловживанні службовим становищем та заволодіння коштами інвесторів, після чого він був засуджений до восьми років ув'язнення з конфіскацією майна.

На сьогодні в недобудованій секції Г повністю викуплені майже всі квартири. Зараз будівля представляє з себе 18-поверховий залізобетонний каркас, наполовину заповнений стінами і перегородками.

Зазначимо, що «Укрбуд» - один з небагатьох столичних забудовників, який має успішний досвід завершення недобудов. За останні п'ять років корпорація добудувала в Києві вже чотири масштабні проекти, які не змогли закінчити попередні забудовники. Це житлові комплекси «Лісовий» та «Парк-хол «Горький» в Голосіївському районі, «Герцен-Парк» в Шевченківському і «Артеміда» в Дніпровському. Всього на сьогоднішній день корпорація побудувала в Києві більше 50 будинків загальною площею понад 700 тис. м².

Новости по теме

Популярные новости

Новости о войне

Последние новости