Кабмін спрогнозував курс гривні на три роки. Чому Уряду вигідна девальвація гривні?

  1. Главная
  2. Архив
  3. Политика
  4. Кабмін спрогнозував курс гривні на три роки. Чому Уряду вигідна девальвація гривні?
21:45, 22.06.17
Соцпортал

Підвищення мінімальної заробітної плати до 3200 грн за рахунок інфляційних процесів у перспективі загрожує різким стрибком долара. Сьогоднішній курс гривні стримується штучно, і, зважаючи на подібні новації Уряду, якщо долар коштуватиме 31–33 гривні, це буде добре.

Такий прогноз рік тому давав керівник «Публічного аудиту» Максим Гольдарб, коментуючи анонсоване Кабміном підвищення «мінімалки».

Днями такі передбачення підтвердив сам Кабмін, спрогнозувавши падіння курсу в найближчі роки до 31 грн за долар, йдеться в тексті бюджетної резолюції, затвердженої Кабміном та оприлюдненої на сайті Верховної Ради.

«І сьогодні утримувати курс на позначці 26 грн за долар вдається виключно завдяки його штучному стримуванню. У І кварталі 2017-го курс дещо вирівняла вдала міжнародна цінова кон’юнктура для вітчизняних експортерів – країна отримала надлишок валюти, який перевищив попит імпортерів і населення. Проте вже з квітня ціни на продукцію агросектору та металургії (основа нашого експорту) на міжнародних ринках почали падати. Такі сигнали говорять про те, що Україна не отримає необхідного притоку валюти й скоро відчує валютний голод, що поза всяким сумнівом позначиться на курсі», – говорить Гольдарб.

За його словами, традиційна для вересня валютна напруга має зміститися на літні місяці. У результаті НБУ доведеться виходити на ринок із інтервенціями, скорочуючи міжнародні резерви, або ж відпускати гривню.

Крім того, вже явно проявляються наслідки від підвищення мінімальної зарплати до 3200, які від початку мали безсумнівний відкладений ефект.

«Незважаючи на намагання Уряду відійти від теми інфляції, вона була й залишається неминучою. Ключові макроекономічні показники країни тільки погіршуються, “підігріла” ситуацію блокада Донбасу, в результаті якої ВВП країни в довгостроковій перспективі не дорахується майже 100 млрд грн (4 %). Девальваційний тиск на гривню зараз тільки посилюється, а прогнози, передбачені в бюджетній резолюції, треба оцінювати як дуже оптимістичні», – переконаний керівник «Публічного аудиту».

Він наводить декілька ключових факторів, які загрожують похитнути й без того ослаблену гривню.

  • Збільшення платіжного дефіциту.

У разі подальшої негативної кон’юнктури на міжнародних ринках, а також подальшого виявлення негативних наслідків від блокади Донбасу платіжний дефіцит буде значно більшим за теперішні прогнозовані НБУ $ 4 млрд.

  • Інфляція не за планом.

Від початку цього року інфляція вже склала 6,2% (притому, що Уряд за підсумками всього року запланував не більше 10%). Ще показовішим є те, що зростання індексу цін виробників за січень–квітень 2017 року вже сягнуло + 8,1 %. А індекс промвиробництва (у кількісному вигляді) за І кв. 2017-го до 2016-го року впав на 12,1 %.

Тому за підсумками року «Публічний аудит» прогнозує інфляцію на рівні 14%, і це за найбільш оптимістичного сценарію розвитку подій.

  • А ось доходи бюджету – за планом.

Уряд заклав у цьогорічний бюджет фактично недосяжні на сьогодні 731 млрд грн доходів. Недосяжні в першу чергу тому, що вони мають зрости на 21,1% проти 2016 року, тоді як ВВП, за прогнозом урядовців, покаже ріст максимум в 1–2 %, інфляція ж становитиме 8–12 %. Така сума доходів бюджету, на переконання «Публічного аудиту», є абсолютно безпідставною та завищеною на понад 80 мільярдів. А на фоні «позапланових витрат», як-от у зв’язку з блокадою Донбасу, перед державними менеджерами постане непідйомна проблема з покриття критичного дефіциту держбюджету (закладений на рівні 3 % ВВП, або 77,5 млрд грн).

«Для того щоб збільшувати доходи, покривати дефіцит, потрібно заробляти. Попередні роки вже показали, що цю проблему Уряд вирішує шляхом ввімкнення друкарського верстата та запуску в систему платежів електронних грошей, а це “найкращий” поштовх для обвалу курсу. Скажу більше, цей обвал на сьогодні вигідний Уряду, бо дозволить збільшити податкові надходження та відповідно доходи державного бюджету. На більшу хитрість від влади не варто чекати», – резюмує Гольдарб.

Новости по теме

Популярные новости

Новости о войне

Последние новости