Економіст розповів, по кому вдарить пенсійна реформа

  1. Главная
  2. Архив
  3. Политика
  4. Економіст розповів, по кому вдарить пенсійна реформа
05:52, 19.05.17
Соціальний рух

Уряд схвалив проект закону щодо реформи пенсійної системи. Його тексту наразі немає, однак прем'єр -міністр Володимир Гройсман на власному прикладі продемонстрував нововведення/

За його словами, вийти на пенсію українці зможуть у 60 років, але лише за умови, якщо трудовий стаж досяг 25 років. Прем’єр підкреслив, що у свої 39 років вже має 23 роки сажу. Отже дані вимоги більш ніж прийнятні.

Втім, власний приклад Гройсмана не дуже типовий для України, завив в ефірі радіо Ераканидат економічних наук, активіст Соціального руху Захар Попович.

На жаль, детінізацію зайнятості уряд тільки зараз зайнявся, ще й не дуже ефективно. Страждати будуть люди, які в дев’яностих та двотисячних були неоформлені Тоді, на жаль, ніяких заходів не вживалося, щоб це викорінити, – зазначив економіст.

Що ж стосується інших категорій майбутніх пенсіонерів, то по наявній інформації, при стажі від 15 до 25 років можна буде виходити на пенсію у 63 роки, а при стажі до 15 років пенсію можна буде отримувати тільки з 65 років. Крім того, кожні 12 місяців вимога до страхового стажу буде збільшуватися на 1 рік. Таким чином, в 2028 році, аби отримати пенсію за віком у 60 років, необхідно буде мати страхового стажу 35 років.

Попович підкреслив, що це гнучкий коридор пенсійного віку, який фактично збільшує ефективний пенсійний вік дуже суттєво.

При цьому ще й скасовуються особливі умови виходу на пенсію для працівників сфер освіти, медицини, соцзахисту. Тільки для військових залишається, – уточнив експерт.

На питання щодо того чи було збільшення пенсійного віку вимогою Міжнародного валютного фону, Попович зазначив, що МВФ дійсно ставить одну з вимог збалансувати пенсійний фонд.

Серед варіантів для цього є підвищення пенсійного віку і таке інше. Але вони підкреслюють, що це буде рішенням нашої влади. І МВФ підкреслює, що є багато інших вимог. Фонд вже багато років нам каже про те, що треба щось робити з трансферним ціноутворенням, треба менше виводити в офшори, треба більш прозору систему оподаткування, треба детінізувати економіку. Але в цих питаннях наш уряд, на жаль, наш уряд стоїть на смерть. Як мільярди доларів виводились нашими олігархами як в сфері сільського господарства, так і в залізорудній та металургійній промисловості, так і виводяться, – каже економіст.

Він нагадав, що зараз в Кривому Розі відбувається протест, робітники вимагають збільшення зарплат в шахтах до 1000 доларів.

Це, на жаль, для них єдиний вихід і підвищити пенсії, і запобігти виведенню грошей в офшори. Тому що уряд не приймає ніяких заходів, щоб нормально оподатковувати весь цей трансферний експорт, який би дав суми, порівняні з обсягом пенсійного фонду, якщо б це все нормально обкладалось податками, – зазначає експерт.

Новости по теме

Популярные новости

Новости о войне

Последние новости