У Києві знайшли унікальний ліс з 300-річними дубами

  1. Главная
  2. Архив
  3. Социалка
  4. У Києві знайшли унікальний ліс з 300-річними дубами
13:29, 11.05.17
Сегодня

Унікальні дуби ще козацьких часів можна побачити не десь на Поліссі або в Карпатах, а в столиці.

Про це повідомляє "Сегодня".

В Україні таких небагато. А місць, де багатовікового дуби ростуть разом - взагалі одиниці.

"У стародавньому лісі столиці немає доріжок, як в парках, і підстриженою трави. У житті дерев ніхто не втручається. "Це місце залишається дикої дібровою в Україні. Дерева падають, вмирають своєю смертю, їх ніякої лісник нікуди не вивозить", - пояснює еколог Олексій Василюк.

У цьому лісі рідко почуєш людські розмови, зазвичай свище вітер і співають птахи. Дуби над головою, дуби під ногами, дуби попереду. Це дерево можна зустріти всюди, але щоб їх було стільки в одному місці, та ще й молоді підростаючі дуби! Це - унікальне для всієї Європи, каже еколог.

У лісі можна знайти один з найбільших дубів, які тут збереглися. Його обхват більше п'яти метрів. Удвох обійняти не вийде. Орієнтовний вік дуба - 550 років. І таких тут кілька. Хоча, в цілому, височіють трьохсотлітні гіганти.

"Сюди просто дуже важко потрапити. Ніхто сюди не піде відпочивати з термосом або ящиком пива. З одного боку - урядові дачі, з іншого боку - вода. І треба кілька разів перебиратися вбрід, щоб хоча б до першого з цих острівців потрапити", - говорить Олексій Василюк.

У двадцятих-тридцятих роках минулого століття тут був перший в Радянському Союзі заповідник - Конча-Заспа. Потім 70 років місцевість була без нагляду. А з незалежністю України отримала звання ландшафтного заказника. Тобто - території, де торгують ліс заборонено. І завдяки цьому тут зберігся не тільки ліс, але і борсуки, бобри, колонія чапель і три види сов, занесених до Червоної книги. А також жук-олень - найбільший в Європі, яких зараз вже майже не залишилося. Для розмноження йому потрібно аж 12 років і трухляві дерева.

Як повідомляв Соцпортал, у Києві несподівано випав сніг.

Новости по теме

Популярные новости

Новости о войне

Последние новости