«Тисячу євро негайно», – Кривбас охопила хвиля протестів

  1. Главная
  2. Архив
  3. Социалка
  4. «Тисячу євро негайно», – Кривбас охопила хвиля протестів
12:38, 11.05.17
Соціальний рух

Сьогодні після зборів трудового колективу було захоплено заводоуправління «АрселорМіттал», а гірники шахти «Юбілейна» («Evraz Суха Балка») залишаються під землею. Протести у Кривому Розі розпочались 4 травня, коли шахтарі «КЗРК» відмовились підійматись на поверхню. Усі робітники вимагають зарплату докризового рівня – 1000 євро. Про це повідомляє ГО «Соціальний рух».

4 травня 2017 року 440 гірників «Криворізького залізорудного комбінату» (КЗРК) провели акцію протесту у вигляді підземних зборів трудового колективу з вимогою підняти зарплату до 1000 євро. Власник погодився на підвищення в розмірі 50%, тому робітники мають намір продовжити протест. Згодом подібна тактика була використана на інших підприємствах. Вже 10 травня 2017 року 200 робітників шахти «Ювілейна» (Evraz) лишились під землею. Щоб ускладнити їхнє становище, адміністрація заборонила спускати їм воду та харчі. Сьогодні пройшли збори робітників «АрселорМіттал Кривий Ріг», де було заявлено про підтримку протестуючих та висунуто аналогічні вимоги. Серед організаторів протесту – Незалежна профспілка гірників України.

«На «АрселорМіттал» робітники захопили заводоуправління, а на «Evraz Суха Балка» перекрили під’їзні шляхи до шахт. Близько заводоуправління «АМКР» пройшов мітинг на 1500 осіб. Потім було мирно зайнято чотири поверхи управління. Зараз перед будівлею мітингують 500 людей, яких супроводжують багато поліцейських. Вимагають зарплату 1000 євро негайно. З протестуючими зустрічався директор по персоналу, його заступник по зарплаті та в.о. головного бухгалтера. Події розвиваються революційно», – заявив лідер НПГУ м.Кривий Ріг, активіст «Соціального руху» Юрій Самойлов.

Як відомо, «АрселорМіттал Кривий Ріг» займає 1-ше місце серед підприємство ГМК за обсягом сплачених податків, «КЗРК» – 6-те, а «Evraz Суха Балка» – 15-те. При цьому вони сплачують менші податки завдяки використанню офшорів. Найбільше цим зловживають ПАТ «КЗРК» (на 99% належить кіпрським компаніям Ріната Ахметова та Ігор Коломойського) та ПрАТ «Evraz Суха Балка» (на 99% належить нідерландській компанії російського олігарха Романа Абрамовича).

Як зазначає к.е.н., активіст «Соціального руху» Захар Попович, «кожна додаткова $1000 доларів, виплачена у якості зарплати – це врятовані від виводу в офшор гроші, це податки, це збільшення внутрішнього попиту, врешті-решт збільшення інвестицій всередині країни».«Вимагати підвищення зарплати до $1000 на місяць — ще цілком помірна вимога. І не лише тому, що заробітна плата шахтарів та металургів в Європі і навіть в середньому по світу значно вища за тисячу доларів. Збільшення оплати до $1000 доларів – рівноцінно тому, що власникам КЗРК довелось би виводити в офшор всього на третину менше. Загалом же тих грошей, які виводяться щорічно КЗРК з країни, вистачило би для підвищення зарплати більше ніж до $2000 доларів», – пояснює економіст.

Новости по теме

Популярные новости

Новости о войне

Последние новости