Депутат Київради розповів про боротьбу за історію древнього Києва

  1. Главная
  2. Архив
  3. Киев
  4. Депутат Київради розповів про боротьбу за історію древнього Києва
15:03, 11.05.17
ВО Батьківщина - Київ

Не секрет, що у Києві регулярно спалахують скандали навколо нищення пам’яток історії та культури. Для прикладу, нещодавно під загрозою зникнення опинилася розкопана під час будівництва торгівельного центру вулиця часів Київської Русі.

Як відомо, ця знахідка в районі Поштової площі є унікальною за своїм значенням, адже у ході розкопок знайшли залишки парканів, датовані XII століттям, мостову, обриси садиб, датовані різними століттями земляні гідротехнічні та фортифікаційні споруди, майстерню з виготовлення жіночих прикрас і безліч артефактів.

Тобто, є достатньо підстав говорити, що це не лише національне, а й світове надбання.

Цікаво, що київська влада неодноразово гучно заявляла щодо створення музею та реконструкції старовинного кварталу. Втім, не зважаючи на пафосні запевнення фінансування на дослідження артефактів та створення музею так і не було виділено.

Натомість керівництво столиці і представники забудовника заявляють, що в рамках торгово-розважального комплексу на Поштовій площі буде діяти підземний музей. Який, як виявилося з плану забудови, не враховує реального розташування кварталу і по суті означає знищення унікальної пам’ятки.

Депутат Київської міської ради від ВО Батьківщина, секретар постійної комісії Київради з питань культури, туризму та інформаційної політики Олександр Поживанов вважає, що ситуація, котра склалася навколо виявлених на Поштовій площі артефактів, є ганебною.

- Те, чим ми маємо пишатися і що в силах зберегти для всіх наступних поколінь, знищується на очах у обурених киян. У будь-якій цивілізованій країні подібне важко навіть уявити. Проте для Києва, на жаль, це нормальна практика – коли історія і культура програє бізнес-інтересам, - відзначив він у коментарі прес-службі партії.

Окремо він розповів про звернення до Київського міського голови з вимогою негайно втрутитися, в той час як на сайті Київради вже зареєстрована петиція з подібними вимогами.

Однак, за його словами, це лише точкові заходи.

- Натомість важливо, щоб подібне нахабство взагалі було неможливим. Тому зараз ми з колегами займаємося розробкою змін до нормативно-правових актів щодо охорони історико-культурної спадщини з метою удосконалення механізмів збереження об’єктів культурної спадщини у м.Києві та унеможливлення їх руйнування. Адже мають бути справді дієві механізми охорони наших пам’яток і реальна відповідальність за порушення охоронного законодавства, - підкреслив він.

Він переконаний, що лише в цьому випадку у киян є шанс зберегти своє місто.

Новости по теме

Популярные новости

Новости о войне

Последние новости