Сучасне кріпацтво. На Полтавщині агрофірма цинічно порушує права вагітних працівниць

  1. Главная
  2. Архив
  3. Социалка
  4. Сучасне кріпацтво. На Полтавщині агрофірма цинічно порушує права вагітних працівниць
16:37, 26.04.17
Соціальний рух

​У Великобогачівському районі Полтавщини на одному з найбільших сільськогосподарських підприємств систематично порушують права вагітних працівниць.

Жінкам пропонують або робити аборт, або звільнятись за власним бажанням.

Про це активістам Соціального руху розповіла місцева соціальна працівниця з посиланням на слова однієї з колишніх співробітниць. Мова йде про приватну агрофірму "Україна". Її власником є Іван Балюк, який має звання Героя України.

«Виявляють» вагітність керівники ферм, вони ж постійно контролюють, щоб процес вагітності не впливав на робочий процес. Після того як головний зоотехнік запропонувала їй зробити аборт у місті Хорол у знайомого лікаря і за рахунок тої ж таки зарплати, а вона відмовилася, то клієнтку викликали до Героя, який у грубій формі сказав, що декретних платити ніхто не буде - або звільняйсь сама, або створимо такі умови праці, що все одно не схочеш працювати. Також неодноразово вказували на те, що навіщо народжувати ще дитину, адже у неї і так уже троє є, - розповіла соцпрацівниця.

За її словами, за чотири місяці поки жінка там працювала, сталось два випадки, коли дівчата зробили аборт через страх втратити роботу. При цьому без лікарняних листків.

Екс-працівниця розповіла і про інші порушення на підприємстві. Зокрема, робочий день є ненормованим та розпочинається о 5-6 годині ранку, вихідний один. Заробітна плата на папері складала 3000 грн, однак на руки вона отримувала близько 1000 грн. Вираховували за комунальні послуги (компанія надавала житло) та за збитки виробництву.

За останнє з неї було вирахувано за те, що після вихідного корм залишився у годівницях та за прийом корму у порваних мішках. Загалом вона залишилася винна підприємству 700 грн і допоки вона не виплатить цю суму їй не повернуть трудову книжку. Окрім того борги, які залишаються за попередніми працівниками за комунальні послуги, «розкидають» на решту мешканців, - каже соцпрацівниця.

При цьому, як вказано, загальне число працівників там близько 300.

Загалом клієнтка задоволена, що вирвалася з того «концлагеря», насолоджується материнством, але у матеріальному плані їй дуже складно. Як вплинуло це на інших, сказати не можу, - розповіла соцпрацівниця.

Новости по теме

Популярные новости

Новости о войне

Последние новости