​Не жарт: Програма «Доступні ліки» не вступить в дію 1 квітня

  1. Главная
  2. Архив
  3. Киев
  4. ​Не жарт: Програма «Доступні ліки» не вступить в дію 1 квітня
15:15, 29.03.17
Соцпортал

Аптечна професійна асоціація України стурбована тим, що програма «Доступні ліки», старт якої вже анонсовано, через ряд вагомих причин, не вступить в дію, як обіцяно з першого квітня.

Одна із них – формування Реєстру лікарських засобів, вартість яких підлягає відшкодуванню.

Починаючи з 25 березня протягом десяти днів, відповідно до Постанови Кабінету Міністрів від 17 березня 2017 р. № 152 "Про забезпечення доступності лікарських засобів", він має бути наповнений та затверджений МОЗ, а це вже ніяк не може відбутися до першого квітня.

- Дійсно, протягом десятиденного терміну виробники і дистриб’ютори мають подати необхідну інформацію щодо лікарських засобів, які потім будуть включені до Реєстру. Ця інформація надаватиметься ними до 3 квітня. Далі цей Реєстр має бути затверджений Міністерством охорони здоров’я і тільки тоді аптеки зможуть закуповувати ці лікарські засоби для забезпечення хворих на серцево-судинні захворювання, діабет ІІ типу та бронхіальну астму. І це також займе час, - зазначив директор Аптечної професійної асоціації Володимир Руденко.

До того ж, залишається відкритим питання щодо розпорядників бюджетних коштів, з якими аптеки мають укладати договори на місцях. Досі перелік даних суб’єктів не оприлюднений на сайті МОЗ чи інших інформаційних джерелах. А без договору жодна з аптечних установ не розпочне відпускати лікарські засоби. Треба мати на увазі, що укладання відповідних угод також не робиться в одну мить.

Тобто реально, на думку АПАУ, Програма зможе вступити повноцінно в дію в десятих числах квітня.

- Ситуація складається таким чином, що люди не отримають обіцяного Програмою «Доступні ліки» у заплановане число, і першими, кого можуть звинуватити в цьому, стануть аптеки, - наголосив Володимир Руденко.

Новости по теме

Популярные новости

Новости о войне

Последние новости