У Києві відкрилася виставка сучасного мистецтво Ізраїлю

  1. Главная
  2. Архив
  3. Жизнь
  4. У Києві відкрилася виставка сучасного мистецтво Ізраїлю
11:00, 18.03.17
Соцпортал

14 березня в Інституті Проблем Сучасного Мистецтва Національної Академії мистецтв України відкрилася виставка «Сучасне мистецтво Ізраїлю», що об’єднує відео-роботи визнаних та молодих художників Ізраїлю. Роботи для виставки надано арт-фундацією Tiroche DeLeon Collection, а також арт-інкубатором для молодих художників START Collection, Ізраїль. Ініціаторами виставки виступили Арткульт Фонд (Artcult Foundation) і ArteLia Consultanсy. Організаційні партнери: Blackshield Capital, DLA Piper Ukraine, UART foundation, Dan.IT.Education.

На офіційному відкритті були присутні: посол Держави Ізраїль в Україні Еліав Бєлоцерковські, Хьюг Мінгареллі, посол ЄС в Україні, Борис Ложкін, Секретар Національної Інвестиційної Ради та інші гості.

Проект проходить за підтримки Посольства Держави Ізраїль в Україні, а також Україно-ізраїльського Інституту стратегічних досліджень імені Голди Меїр в Україні.

Куратори: Наталія Шпитковска, Лілія Тіппеттс.

«Ця виставка проводить паралелі між життям ізраїльтян і українців. В обох країнах постає питання важливості національної єдності та ідентичноті, необхідності осмислення та прийняття власної історії як фундаменту для успішного розвитку»,– зазначив Серж Тірош, співзасновник Tiroche DeLeon Collection і засновник START.

«Митці часто виступають у ролі дослідників, здебільшого безоціночно фіксуючи або трансформуючи реальність. Саме такі окремі твори створюють відмінний історичний архів, надаючи можливість іншого кута зору, заснованого не на фактах, а на індивідуальному сприйнятті та рефлексії. Ми вперше проводимо виставку виключно відео-робіт, вважаючи, що такий формат надасть більше можливостей зрозуміти сучасну культуру Ізраїлю», – Наталія Шпитковська, куратор, директор міжнародних проектів Інституту Проблем Сучасного Мистецтва НАМ України, спів-засновник Artcult фундації.

«Ситуація в обох країнах є свідченням поглиблення проблем невизначеності, кризи і незахищеності в усьому світі. Виставка звертається до таких складних питань, як міграція населення, пошук національної ідентичності, територіальні конфлікти, та їх інтерпретація і розуміння в умовах нашого часу. Відеозображення можуть викликати вісцеральні реакції у глядачів, тим самим звертаючись до індивідуальної відповідальності кожного за події у світі», – Лілія Тіппеттс, куратор, засновник Artelia Consultancy.

«Коли ми говоримо про культуру, то найчастіше підкреслюємо спадкоємність, зв'язок поколінь, апелюємо до минулого і його впливу на нас сьогоднішніх. Однією із основних ознак сучасного ізраїльського візуального мистецтва є його поліфонічність. Ізраїль, як ви знаєте, був і залишається країною репатріації, і ізраїльські художники, свідомо чи ні, привносять у свою творчість мотиви і ремінісценції візуальної спадщини країн, з яких вони самі або їх батьки переселилися до Ізраїлю», – Еліав Бєлоцерковські, посол Держави Ізраїль в Україні.

Проект об'єднує сім сучасних художників, деякі з яких вже добре відомі на міжнародному рівні, такі як Сігаліт Ландау, Невет Їтсхак, Рен Славін і Мішель Платнік, і нові таланти, такі як Раїда Адон, Тзіон Абрахам Хазан і Тамар Хіршфельд.

Роботи Тзіона Абрахама Хазана «Саліт» і «Марганіт» дають можливість глядачеві виступити у ролі спостерігача і відчути необхідність постійного контролю з метою зебезпечення безпеки.

Невет Їтсхак, до цього питання підходить дещо іронічно, перетворивши візерунки традиційних афганських килимів на картини.

Водночас перед Україною та Ізраїлем, і демонструє циклічність історії людства.Влучним прикладом є робота Мішеля Платніка «Мій сімейний портрет» (2015). Платнік інтегрує себе і приймає образи людей, які брали участь в різних історичних подіях, зображуючи армію, політичних діячів, емігрантів, рабів і військових, тим самим приходячи до висновку, що всі ми є частиною системи без можливості та права судити.

Перед відкриттям виставки відбулася прес-конференція, на якій були присутні:

Серж Тірош, співзасновник Tiroche DeLeon Collection та засновник START, Ізраїль

Реут Шапір Бен-Нафталі, Голова Політичного Департаменту, Посольство Держави Ізраїль в Україні.

Альберт Фельдман, директор Україно-ізраїльського Інституту стратегічних досліджень імені Голди Меїр в Україні

Наталія Шпитковська, директор міжнародних проектів Інституту Проблем Сучасного Мистецтва НАМ України, куратор виставки

Лілія Тіппетс, засновник ArteLia Consultancy, куратор виставки

Після прес-конфереції відбулася лекція

Серж Тірош представив свою участь в ізраїльській художній сцені на прикладі діяльності арт-інкубатору START Collection, заснованого у 2008 році, а також Tiroche DeLeon Collection.

О 19-00 відбулося офіційне відкриття виставки

На офіційному відкритті були присутні: посол Держави Ізраїль в Україні Еліав Бєлоцерковські, Хьюг Мінгареллі, посол ЄС в Україні, Борис Ложкін, Секретар Національної Інвестиційної Ради та інші гості.

«Хочу побажати кураторам і організаторам виставки – нових творчих горизонтів, художникам – натхнення та успіху, а Україні – миру, процвітання і благополуччя», – Еліав Бєлоцерковські, посол Держави Ізраїль в Україні.

Виставка триватиме з 14 по 26 березня. Понеділок – неділя 12:00-19:00

Новости по теме

Популярные новости

Новости о войне

Последние новости